Diari La Veu del País Valencià
La Muixeranga d’Algemesí debuta aquest dissabte en el multitudinari Concurs de Castells de Tarragona

Com cada any parell totes les mirades del món casteller centren l’atenció a la Tarraco Arena Plaça, l’escenari on té lloc el multitudinari Concurs de Castells de Tarragona. En aquesta XXVII edició, 42 colles castelleres mostraran les seues habilitats per a elevar-se sobre el terra i, com és habitual des de fa uns anys, celebren com a preàmbul al certamen, una Diada Internacional on conviden colles de fora del Principat. Enguany, per primera vegada, el fenomen muixeranguer estarà representat, ja que debuta aquest 6 d’octubre la Muixeranga d’Algemesí, colla a la qual es retrà homenatge.

El Concurs de Castells de Tarragona és considerat “l’espectacle casteller més gran del món”, si més no, les 42 colles castelleres de Catalunya participen per a tractar d’alçar la construcció més alta possible i així rebre una puntuació que serveix per a classificar-se dins d’un rànquing. L’objectiu de totes elles, no és altre que escalar fins als primers llocs de la llista.

El certamen consta de tres jornades, una primera que tindrà lloc el dia 30 a Torredembarra (Tarragonés) i el “cap de setmana fort”, quan té lloc la competició, els dies 6 i 7 d’octubre a Tarragona. A la Tarraco Arena Plaça es combreguen 15.000 castellers i 20.000 espectadors. “Per a nosaltres és la gran festa castellera que des del 1932 es fa aquí a Tarragona”, destaca el tècnic de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Xavier Gonzàlez. L’expectació és màxima, ja que es preveu que s’acrediten 150 mitjans de comunicació i un total de 250 periodistes d’arreu del món, des d’agències d’imatge i fotografia com Reuters o Getty Images, les cadenes de televisió de l’estat espanyol i, evidentment, tots els mitjans catalans que cobreixen el concurs des de fa anys.

El dia 6 d’octubre és quan té lloc la Diada Internacional, una activitat paral·lela al Concurs de Castells, en què l’Ajuntament de Tarragona, com a entitat organitzadora de l’esdeveniment, convida algunes colles castelleres que mantenen el fet casteller fora de Catalunya. “Ens agrada que vinguin aquí perquè la gent també vegi la qüestió de l’expansió del fet casteller, però, a banda, també ens agrada explicar que a Catalunya no som els únics que fem torres humanes perquè tenim uns cosins-germans, en aquest cas al País Valencià, que són la Muixeranga d’Algemesí, i que tenim un origen comú amb això de fer torres humanes”, explica Xavier Gonzàlez.

La Muixeranga d’Algemesí fent l’Enterro durant l’entrada a la Basílica de Sant Jaume. / MOISÉS CASTELL

La Muixeranga d’Algemesí ja havia actuat en altres ocasions a Tarragona, responent així a la invitació del col·lectiu local, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, però, “ens semblava interessant que la Muixeranga tinguera aquest protagonisme especial, obrint i tancant la Diada Internacional Castellera”, apunta Gonzàlez. El dia 6 d’octubre, després de les actuacions fora de concurs, hi haurà una recepció de les colles internacionals al consistori. Allà, “es farà un esment especial a aquest valor que sempre ha afegit la muixeranga i que la gent que fem castells al Principat ho sentim com una realitat molt propera i que, a més a més, estem parlant de patrimoni, perquè la Muixeranga està reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per formar part de la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí i els Castells també són Patrimoni Immaterial de la Humanitat, per tant, també ens agermana aquest aspecte”, recorda el responsable cultural.

En la Diada Internacional debuta la Muixeranga d’Algemesí i la Colla Castellera de Madrid, que actuaran junt amb els Xiquets de Copenhaguen, els Castellers of London i els Castellers de París, que tornen a Tarragona per segona vegada.

“Per a nosaltres és una bomba perquè és l’esdeveniment cultural i esportiu més mediàtic”, emfatitzen des de la colla que encapçala Marcos Castell des de 2017. “Els Castells han esdevingut un fenomen global amb patrocini de grans marques i públic de tot el món”, expliquen. El Concurs de Castells és, doncs, “un aparador que no podem desaprofitar”, apunten, ja que “tal vegada és l’esdeveniment més mediàtic a què podem aspirar”.

L’organització ja havia proposat a la colla de la Ribera Alta que participara en el Concurs de Castells, “per a nosaltres fer una eixida d’aquesta magnitud no és fàcil”, indiquen, perquè les colles muixerangueres no mantenen les mateixes dinàmiques en les eixides que fan arreu del territori ni mouen el mateix nombre de participants. Però, l’actuació a la Font, serà especial i els algemesinencs calculen que entre muixeranguers i els dolçainers i tabaleters acudiran més de 150 persones. “Hem fet l’esforç”, afegeixen, perquè “sempre han tractat la Muixeranga com el germen del fet casteller, amb el Ball de Valencians que va evolucionar cap al fet casteller, això sempre ho han reconegut”, expliquen, i, de fet, l’Enciclopèdia Castellera, que es va presentar en 2018, dedica un capítol als orígens, en els quals està la muixeranga.

La relació entre la Muixeranga d’Algemesí i el món casteller es remunta al segle passat, “sempre hem tingut contacte, des de la diferència del fenomen, però amb uns orígens comuns i molt bones relacions personals i amb les colles”, raonen. I a l’inrevés també s’ha donat, cal recordar l’actuació de la Colla Jove Xiquets de Tarragona a la Trobada d’Algemesí de 2017, quan va alçar a la plaça Major de la localitat la primera torre de 9 altures que s’ha vist al País Valencià.

No es podria descartar que la Muixeranga d’Algemesí alce la coneguda Tomasina, una figura que es desplega i molt habitual a la població de la Ribera i al territori valencià, però que es diferencia de les construccions típiques dels castells. Serà Marcos Castell qui prenga la decisió de les muixerangues que es faran en el debut a Tarragona, però, a banda de la figura batejada amb el nom del mític mestre de la blava, Tomàs Pla, no seria gens estrany que els d’Algemesí intenten una Alta de 6, una de les construccions més destacades de la colla.

Comparteix

Icona de pantalla completa