Diari La Veu del País Valencià
Un estudi valencià sobre insults durant la conducció guanya el ‘Nobel’ a les investigacions absurdes

L’Institut Universitari valencià de Trànsit i Seguretat Viària (Intras) ha sigut guardonat amb el Ig Nobel de la Pau, la paròdia estatunidenca dels Nobel que reconeix les investigacions més “absurdes”, per un estudi sobre la “freqüència, motivació i efectes de cridar i insultar en conduir un automòbil”.

Els premis, que atorga la revista “Annals of Improbable Research” (AIR) i reconeixen els deu estudis científics més absurds, es van entregar dijous a la nit en la universitat Harvard i el treball dels investigadors ha sigut reconegut amb el Ig Nobel de la Pau perquè mostra “la guerra silenciosa als carrers”, ha assenyalat a EFE el director de l’Intras, Francisco Alonso.

El director de l’institut d’investigació valencià, pertanyent a la Universitat de València (UV), ha reconegut, en una conversa telefònica amb l’Agència Efe, que el premi va ser “una sorpresa” i servirà per a donar major difusió a l’article i “generar reflexions, que és el que al final pretenem els investigadors”.

L’estudi, titulat “Shouting and Cursing while Driving: Frecuency, Reasons, preceived Risk and Punishment” (“Cridar i maleir mentre es condueix: freqüència, raons, risc i càstig”, es va publicar en el Journal of Sociology and Antropology en 2017 i va encuriosir dels organitzadors dels premis Ig Nobel.

“Els va xocar que haguérem fet un estudi sobre una conducta tan específica”, ja que l’habitual són informes sobre els efectes de l’alcohol o la velocitat en la conducció, explica Alonso, qui indica que els van informar del premi fa tres mesos però havien de mantindre el secret fins a la cerimònia de lliurament.

L’estudi planteja la correlació de la conducció agressiva, els crits al volant, amb els accidents de trànsit i recull una enquesta segons la qual el 26% de les persones entrevistades van reconéixer que criden o insulten durant la conducció, el 5% ho fan amb bastant freqüència i un 2% ho fa sempre.”És una conducta que al final tenim automatitzada, repercuteix en l’alteració de la nostra conducta i pot ser l’inici d’una agressió física”, ha afegit Alonso.

L’estudi, fruit d’una de les variables que va sorgir en un macroprojecte anterior sobre les normes de trànsit a Espanya, conclou així mateix que quan es desenvolupa aquesta conducta agressiva, de crits, està motivada en la majoria de casos per la reacció a un altre conductor, perquè no compleixen les normes o responen amb conductes agressives.

Assenyala també que només un 45% de les persones que condueixen ho fan sense cridar i els que ho fan és per la seua forma de ser (un 24%); el 17% pensa que aquestes reaccions agressives són una pèrdua de temps, i el 15% assegura que és una qüestió d’hàbit o educació.

El lema dels premis Ig Nobel és “primer riure i després pensar” i per això el director d’Intras celebra que el guardó ajudarà a difondre l’estudi i a obrir una reflexió sobre aquestes conductes.

En el seu discurs en rebre el premi, Alonso va comentar en to jocós que els vehicles també s’utilitzen per a fer l’amor i que posats a triar és millor optar per “els usos més beneficiosos” i no pels traumàtics, i va concloure amb una metàfora en la qual va fer referència a les actituds agressives en la conducció i la guerra: “u comença a xisclar i acaba agredint” a l’altre.

Comparteix

Icona de pantalla completa