Fosses Comunes de Paterna: Exhumar sense permís de les famílies és justícia i reparació?

Cèlia Chofre i RicoAssociació de Familiars de la Fossa 135 del Cementeri de Paterna
18 setembre 2018 01:00h

El passat 11 de setembre, en Diari La Veu, es va publicar l’article que portava per titular 'El PSPV de Paterna demana la Insígnia d'Or per als arqueòlegs que treballen en les fosses del cementeri'.

Com es consulta a les famílies de les víctimes si volen o no permetre que s'intervinga en la fossa comuna? Es publica al Butlletí Oficial de la Província de València i passat el termini es dóna per acceptada l'exhumació.

Sense la rigorositat necessària, la política de recuperació de la memòria històrica implica realitzar exhumacions en les fosses comunes del Cementeri de Paterna, sense haver-hi un registre o un cens de familiars de les persones afusellades.

No creiem que les ferides causades per les injustícies de la dictadura de Franco es puguen tancar publicant l'anunci al Butlletí Oficial de la Província, quan hi ha una o diverses sol·licituds per a exhumar una fossa. Estes no són maneres de procedir per a recuperar la Memòria Històrica, és més violència i més victimització per a les famílies!

Hem estat a l'Ajuntament de Paterna per a consultar si esta és la fórmula legal que s'està aplicant per a exhumar i ens han contestat que exactament és així, la qual cosa considerem que és una brutalitat, un menyspreu a les famílies que tenen allí soterrats els seus éssers estimats i que han tingut cura de les fosses des de fa 79 anys.

Actualment, ja han faltat la majoria de les vídues i les seues filles i fills, que des del primer moment han estat en primera línia defensant la dignitat de les víctimes allí soterrades, totes elles partidàries de la llibertat i d'un món millor. Ara, quan quedem la tercera generació que continuem conservant la seua memòria, ens arriben estes polítiques d'exhumar publicant en el Butlletí Oficial de la Província i diuen que ho fan amb la millor intenció de "tancar ferides" o, més greu encara, per a "tornar l'honor a les víctimes". Quina barbaritat i quin contrasentit, quan estem demanant l'anul·lació de les sentències basades en infàmies i que es facen els memorials, els monuments, la conservació de les fosses, sales de museus i un llarg etcètera.

Les famílies demanem que, de manera immediata, s'inicie la confecció d'un registre voluntari de familiars de les víctimes soterrades al cementeri de Paterna, per tal que se'ns puga comunicar qualsevol petició d'exhumació. Que es faça difusió per tots els mitjans més usuals, premsa, ràdio, TV per a arribar a la màxima informació possible.

També demanem que ens escolten, que ens consulten sobre les diverses opcions que poden haver-hi per a la conservació de la Memòria Històrica, que no ens manipulen dient-nos que els nostres familiars estan "indignament soterrats", perquè ens fereixen els sentiments, perquè les fosses són un símbol també de la resistència de les famílies i molts ciutadans i ciutadanes han col·laborat a conservar-les perquè no s'oblide mai que ací varen ser afusellades milers de persones que, per la seua vàlua, molestaven a la dictadura de Franco.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next