Diari La Veu del País Valencià
La rectora de la UV demana un nou pla de finançament per a millorar les condicions laborals dels docents

La rectora de la Universitat de València (UV), Mavi Mestre, ha presidit aquest dilluns el primer acte oficial d’obertura de curs en el càrrec i ha aprofitat la presència institucional per a reclamar a la Generalitat un nou pla de finançament, al mateix temps que ha posat en valor el paper de les universitats i la seua “rigorositat” en la investigació enfront de “casos molt aïllats”, en referència a la polèmica pels màsters de polítics en la Universitat Rei Juan Carlos.

Així ho ha assenyalat en declaracions als mitjans de comunicació moments abans de l’inici de l’acte en el Paranimf, acompanyada pel president de la Generalitat, Ximo Puig, i l’alcalde de València, Joan Ribó, en les quals ha destacat que l’inici del curs està marcat per la incorporació de nous alumnes a la UV, “més de 9.000 en les diferents titulacions”.

A més de destacar el paper d’aquesta institució “oberta a la societat i preocupada per la societat”, que aposta per la recerca i transferència de coneixement, Mestre ha reconegut l'”esforç” de la Generalitat en la reducció de taxes i en la política de beques, un fet “necessari per a ser una universitat realment pública”.

No obstant això, ha destacat la necessitat d’establir un nou pla de finançament, “un repte pendent”, i signar “un conveni col·lectiu que millore les condicions laborals i salarials del personal contractat, el professorat associat”. Aquestos, ha dit, són temes en els quals s’està treballant i que no es poden ja dilatar en el temps.

“És urgent i inajornable, solament amb eixe millor finançament podem també atendre les necessitats no solament de docents, sinó també investigadors, transferència i innovació”, ha indicat.

“Estem treballant en un nou conveni laboral”

Sobre aquest tema, Puig ha posat en valor a la UV com “la mare de totes les universitats valencianes” i ha reconegut els seus “molts segles dedicats a l’aprenentatge, a fer possible que milers de persones tinguen accés a la raó crítica, al que fa que una societat avance”.

Ha recordat que la Generalitat inverteix 800 milions d’euros anuals en les universitats, recursos que “estan ben destinats”, i ha assegurat que la “gran prioritat” del govern valencià és l’educació “i així ho serà en el futur”.

“Estem treballant ara en un nou pla de finançament, m’agradaria que abans de finalització d’any poguera haver-hi un acord entre les universitats i la Generalitat i espere que també puguem arribar a un acord en els pròxims mesos perquè hi haja un conveni laboral que vaja fent convergir les diferents situacions que hi ha en el si de les universitats i que produeixen molta desigualtat”, ha explicat.

L’escàndol dels màsters

Preguntada si tem que les polèmiques en les últimes setmanes entorn dels màsters o tesis de polítics danyen la reputació de les universitats, Mestre ha assegurat que li “dol” com a rectora i com a professora de la UV que s’intente “generalitzar” a altres universitats qüestions “tan puntuals” i ha instat a pensar “la quantitat de treballs de finalització de grau o de màster que es lligen al llarg d’un curs”.

En el cas de la UV, ha indicat, hi ha “uns procediments molt rigorosos de control de la investigació i dels treballs que es publiquen”. “Hi ha una sèrie de controls, hem de pensar que el nivell de la universitat és un nivell científic, amb rigor, amb uns resultats que realment tenen justificació científica, bibliogràfica i que serveixen per a incrementar el coneixement i la transferència a la societat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa