Diari La Veu del País Valencià
Podem porta a una llei la proposta de buidar de competències les diputacions

El secretari general de Podemos a la Comunitat Valenciana, Antonio Estañ, ha anunciat aquest dilluns que presentarà una proposició de llei a les Corts per a aclarir les competències de les Diputacions i que deixen de ser el “focus de corrupció i clientelisme, que han sigut durant tants anys”. Estañ ha apuntat que el seu projecte pretén “complir amb l’acord del Botànic” per a “usar de manera eficient els recursos públics” i ha afirmat que “no s’entendria que es votara en contra” de la seua proposta.

“El president Ximo Puig porta prometent una Llei de Governs Locals des de fa més d’un any que no ha registrat; per aquest motiu tractem de fer-ne una per a avançar”, ha explicat en una roda de premsa a la seu de Podem Alacant, junt amb la senadora Vicenta Jiménez, després de la reunió de l’executiva autonòmica. Estañ no vol “deixar a l’arbitri de les diputacions subvenciones i els plans d’obra” i advoca per criteris “objectius i clars”.

Les finalitats de la seua proposta són tres, segons ha explicat: “Aclarir competències entre diputacions, Generalitat i municipis; coordinar pressupostos perquè no es queden eixe filtre, sinó que baixen de forma correcta als municipis, i marcar uns criteris clars dels recursos públics perquè no es repetisquen casos com els viscuts a la Diputació d’Alacant”, en què el president, César Sánchez va adjudicar ajudes milionàries a municipis governats pel PPCV sense criteris objectius.

“Serà una llei molt simple, a l’estil de la Llei de Coordinació dels anys 80 que permetia aclarir competències entre diputacions i Generalitat, però volem afegir-li un marcat caràcter municipal per a assegurar-nos que no facen de pantalla entre els municipis i els diners que els entra”, ha insistit el síndic.

Per a Podem, “no té sentit que les Diputacions tinguen competència, per exemple, en matèria de bombers” i ha precisat que aquesta “ha sigut una de les reclamacions” d'”aquesta legislatura”, com ara “crear un cos únic de bombers”. Tampoc veu “molt de sentit que tinguen competències en sanitat o educació”.

“Són recursos que s’estan quedant i que usen de manera evidentment partidista”, ha opinat Estañ, que ha considerat que caldria establir “criteris clars” en la concessió de subvencions perquè “no depenguen de la voluntat dels partits que en eixe moment estiguen per a repartir-los segons els seus interessos”.

Antonio Estañ ha lamentat que el PSPV es mostre “favorable quan es parla” encara que després “com sol ocórrer en aquestes qüestions, se sol aliar amb el PPCV”. “No sabem quins interessos tenen aquests partits a mantindre les Diputacions, però en el nostre cas és un apartat arreplegat en l’acord del Botànic i insistirem que es complisca”, ha sostingut.

Comparteix

Icona de pantalla completa