Diari La Veu del País Valencià
Un pare i un fill converteixen Burjassot en la meca mundial del ‘tira-xines’

Dos valencians amb diversos premis en tir amb tira-xines, entre ells el de campió del món per equips en l’edició d’enguany celebrada a Itàlia, reclamen que aquesta pràctica siga considerada un esport “tal com Déu mana” i no un joc.

Tots dos són pare i fill, resideixen en la localitat valenciana de Burjassot (l’Horta Nord), s’anomenen de la mateixa manera, Gaspar Arcón, i comparteixen des de fa quinze anys una afició en la qual, segons expliquen a EFE, es van iniciar per casualitat i els va enganxar des del primer moment.

Gaspar Arcón fill, qui es va proclamar aquest estiu a Itàlia campió del món per equips en representació d’Espanya, assenyala que el que li agrada d’aquesta pràctica és que entra en joc “la competència, l’estratègia i la disciplina” i també són importants la concentració i la posició del cos.

“Hi ha tants factors units perquè aconseguisques fer diana que açò em va encantar des del principi”, explica aquest tirador, qui admet que hi ha molta gent que es queda sorpresa quan descobreix que existeixen competicions de tir amb tira-xines i que és campió del món.

Assegura que en l’actualitat hi ha “un poc més d’afició” que quan van començar fa quinze anys, la qual cosa va fer de manera “completament autodidacta”, i revela que si s’agafa “amb ganes”, en dos mesos es pot “començar a ser competitiu”.

El seu pare, campió del País Valencià en 2012, explica orgullós que en quinze anys que fa que competeixen, només ha pogut guanyar huit vegades al seu fill i que formen un equip perfecte: el fill “és com un pilot, ix a la pista i prova” i quan torna a “boxes” li diu al pare, la “part tècnica”, quins canvis fer per a millorar.

Tots els tira-xines amb els quals competeixen són “de pura precisió”, regulables tant en les gomes com en el punt de mira i adaptats a les mans de cadascun i estan fets a mà per Gaspar pare, qui dedica unes 80 hores de treball manual a cadascun d’ells, amb la qual cosa considera que “no està pagat”.

Entre el palmarés de Gaspar Arcón fill figuren títols com el de campió mundial per equips, en representació d’Espanya, a Itàlia 2018; seté classificat absolut en la Copa Mundial de Tira-xines Itàlia 2018; campió d’Espanya per equips 2018; vuité classificat absolut d’Espanya 2017, i cinc vegades campió del País Valencià.