Diari La Veu del País Valencià
Una aplicació mòbil indicarà la millor hora i condicions per a cremar la palla de l’arròs a l’Albufera

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha proposat al sector arrosser un Pla de Gestió de la Palla de l’Arròs fins a 2021, amb solucions alternatives als usos tradicionals de gestió dels rebutjos d’aquest cultiu per als pròxims quatre anys.

Els secretaris autonòmics de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Fran Quesada, i Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, han destacat el consens assolit amb totes les parts per a elaborar un document en què hi ha hagut una elevada participació i que compatibilitza la funció mediambiental amb la seua activitat agrària. Així s’han manifestat després d’una reunió mantinguda amb representants dels ajuntaments amb terme municipal al parc natural de l’Albufera, la Diputació de València i organitzacions agràries i cooperatives.

Quesada ha remarcat el treball col·laboratiu entre les diferents administracions així com els agents que intervenen en el sector arrosser, per a posar especial èmfasi en el tractament de la palla com un recurs i no com un residu, a més de fomentar els principis de l’economia circular. El diàleg amb el sector s’ha traduït en un acord de sectorització de la zona de cultiu d’arròs al voltant de l’Albufera en dues àrees, denominades A i B. Tal com ja va avançar Diari La Veu, en aquestes dues zones es podrà retirar i cremar la palla alternativament i anualment. En 2018 es podrà cremar palla en la zona B i es retirarà la de la zona A; en 2019 es farà al contrari.

Medi Ambient s’ha marcat com a objectiu retirar més de 5.000 tones de palla d’arròs aquest exercici, per sobre de les 2.000 que es van retirar l’any passat. Això es farà mitjançant una comanda a l’empresa pública Vaersa el cost de la qual serà assumit per la Conselleria. Les paques s’apilaran en diferents zones del parc –sequers, camps improductius, vores de camins – i es coordinarà la posada a disposició dels operadors que vulguen utilitzar-les.

En aquest sentit, Quesada ha avançat que l’objectiu del pla és introduir aquest sector en “l’economia circular” per a “donar eixida a aquest residu com a recurs” i trobar nous mercats per a la reutilització de la palla de l’arròs que puguen “beneficiar l’agricultor”. Cada any es generen en l’Albufera al voltant de 70.000 tones de palla de l’arròs, ha precisat.

Una aplicació per a ajudar els agricultors

La Fundació CEAM (Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani) ha elaborat una aplicació que ja es pot descarregar en telèfons mòbils per a ajudar els agricultors a detectar el règim de vents i les condicions meteorològiques.

L’aplicació mòbil actualitza les dades meteorològiques i serà una ferramenta útil perquè l’agricultor sàpiga en tot moment si està autoritzada o no la crema. Amb aquesta finalitat, hi ha una estació mòbil al terme municipal de Sollana.

Addicionalment, la Conselleria ha elaborat un decàleg de bones pràctiques que estableix les condicions davall les quals serà possible la crema.

Un “acord de mínims” per al sector agrari

Des del sector arrosser, Miguel Mínguez (AVA) ha apuntat que encara que “no és una solució meravellosa és un acord de mínims en el qual totes les parts ixen contentes després d’un llarg diàleg” i en què totes han sigut “flexibles”. No obstant això, segons recull Europa Press, Mínguez ha apuntat que “a llarg termini cal trobar solucions tecnològiques” que permeten una millor recollida de la palla de l’arròs, ja que la maquinària pesant actual està pensada per a zones seques. Atés que la meitat dels arrossars estan per sota del nivell del llac, aquestes màquines “s’enfonsen en els nostres camps”, ha lamentat, i únicament poden arreplegar palla en les zones altes.

Des de La Unió, Silvia Ramos ha remarcat que amb aquest pla s’ha començat “més ràpid” que en les campanyes anteriors, encara que ha apuntat que el mapa de zones pot generar certa “confusió” en algunes delimitacions que no es veuen “clares”.

Més rapidesa i abaratiment de costos

Isabel Jiménez, regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sueca –en el terme municipal del qual hi ha més de 8.500 hectàrees del parc natural– ha agraït l'”esforç” de Fran Quesada per gestionar conjuntament la campanya amb els agents implicats, encara que li ha demanat “urgència” perquè l’any vinent la campanya estiga ja organitzada amb “tot clar a finals d’agost” i no tan prop de l’inici de la recollida o crema. Així mateix, ha apuntat a la necessitat de “l’abaratiment de costos” en la recollida de la palla de l’arròs.

Comparteix

Icona de pantalla completa