Diari La Veu del País Valencià
El PP demana la compareixença de Puig i Mas en la comissió d’investigació sobre el finançament dels partits

El PP ha sol·licitat la compareixença del president de la Generalitat, Ximo Puig i de l’expresident de la Generalitat de Catalunya Artur Mas en la comissió d’investigació del Senat sobre el finançament dels partits polítics. Els populars reclamen la presència de Ximo Puig perquè done explicacions pel suposat finançament irregular del PSPV.

En el cas d’Artur Mas, el Partit Popular vol que done explicacions els comptes de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), que va presidir de 2012 a 2016, i del Partit Demòcrata Europeu Català, que va dirigir des d’eixe any fins a l’actual.

El PP ha presentat aquest dimarts una proposta de treball per a les pròximes setmanes, que haurà d’aprovar la Mesa de la comissió aquest dijous dia 20. Els populars compten amb majoria absoluta, per la qual cosa s’aprovaran totes les compareixences sol·licitades.

En la llista no figura finalment l’expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, encara que fonts populars havien apuntat la intenció de cridar-lo també a declarar.

Primera sessió amb CDC

La d’Artur Mas serà la primera compareixença relacionada amb CDC. El PP, que actua en solitari en la comissió, ha cridat a declarar a membres del PSOE, Ciutadans, Podem, Esquerra Unida i Compromís i ha revisat assumptes relacionats amb aquestes formacions encara que en el llistat primer, el que va presentar en crear la comissió, ja preveia compareixences d’altres partits d’àmbit autonòmic com el PNB i CDC.

Finalment, els populars volen que comparega Artur Mas pel finançament il·legal del partit que va presidir entre 2012 i 2016, partit que segons la sentència del cas Palau va rebre comissions milionàries.

El PP ha inclòs en la llista de treball que planteja compareixences sobre el suposat finançament irregular del PSPV. Ha sol·licitat que declare el secretari general del partit i president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, així com la secretària d’Organització del partit a Benidorm, Anabel Hallado, i l’empleada de Crespo Gomar Lucía Pascual.

Aquesta empresa és sospitosa d’haver participat en un suposat finançament il·legal dels socialistes valencians. El Jutjat d’Instrucció número 1 de Benidorm (Alacant), investiga aqueix presumpte finançament irregular juntament amb dos de Madrid i un de Gandia després que l’òrgan que va iniciar la investigació, el d’Instrucció 21 de València, trobara indicis de finançament irregular i falsedat documental.

Respecte al PSOE, el PP ha demanat també la compareixença de l’exsecretari general del PSOE de Lanzarote Carlos Espino, investigat per suposats delictes en la seua etapa com a conseller delegat dels Centres d’Art Cultura i Turisme (CACTs) del Cabildo de Lanzarote.

D’altra banda, la llista de compareixents que sol·licita el PP inclou de nou a dos càrrecs de Podemos, partit sobre els quals la comissió d’investigació ha desenvolupat altres sessions. Cal recordar la compareixença, per exemple, de Juan Carlos Monedero, un dels fundadors de la formació.

En concret, els populars volen que acudisca a la comissió Sara Bienzobas, com a exmembre de l’equip del programa de televisió La Tuerka i actual responsable de disseny i logística de Podemos, així com Segundo González, diputat del partit morat i coordinador de finances i transparència de Podemos.

Comparteix

Icona de pantalla completa