Diari La Veu del País Valencià
Russafa Escènica passa d’una a tres setmanes per a convertir-se en el gran festival de tardor de València

Durant setembre, a València, se succeeixen les presentacions de les noves temporades dels espais culturals de la ciutat: exposicions, concerts i arts escèniques configuren l’oferta d’una ciutat amb població suficient perquè totes les propostes tinguen demanda. Tanmateix, la capital del País Valencià no tenia cap esdeveniment de gran envergadura per a donar la benvinguda a la tardor. Aprofitant aquesta veta de mercat, el festival Russafa Escència s’ha llançat a ocupar-lo. Reivindicant-se com el certamen idoni per a celebrar el canvi d’estació en unes dates en què el teatre, la dansa i les arts performatives encara no estan a ple rendiment.

“Cada temporada ha sigut un colp sobre la taula”, va emfatitzar aquest dimarts el director artístic de Russafa Escènica, Jerónimo Cornelles, durant la presentació a la Nau de la Universitat de València de la huitena edició del festival. Aquest any, el certamen creix en pressupost, passant dels 80.000 euros de 2017 als 135.000 de 2018 i augmentant la durada en dues setmanes. Per a ampliar l’oferta de la programació (durant tres setmanes), el festival ha creat una nova secció: Russafa Out, sota la qual es traspassa definitivament els límits del barri on va nàixer el certamen com a un “festival de quatre amics”, com van recordar tant Conrelles com el director de producció, Dídac Doménech, per a ser un festival de tot València.

Amb el lema: Sorolls, el festival manté la secció Russafa In –del 20 al 30 de setembre– arrelada al barri de la ciutat on va nàixer fa huit edicions. A diferents espais de Russafa es podran veure les peces de 60 minuts, dins de la subsecció Boscos, amb obres com El pacte, de Bullanga Teatre, i ¡Habla coño habla!, d’Una o varias; peces de recerca d’entre 20 i 30 minuts, dins de Vivers, on tenen cabuda obres com Cavaràs trinxeres. A la fruiteria, d’Anna Berenguer i Variacions Wozzeck, de Joan-Sabas Pardo, i se celebrarà el taller adreçat a alumnes d’interpretació, dins de la subsecció Hivernacle. Aquest any, la producció pròpia del festival serà EnSÒRDIDor, un proposta de dansa dirigida per Santi de la Fuente i Tatiana Clavel. La novetat en aquest Russafa IN serà Panter Escènic, un format en què es donarà cabuda a les lectures dramatitzades en col·laboració amb la Fundació SGAE.

Russafa Out és l’opció decidida del festival per a expandir-se per la ciutat. Malgrat “la por” davant el repte i la incertesa sobre la resposta del públic, van reconéixer tant Cornelles com la coordinadora d’activitats paral·leles, Ana Sanhuja, l’oferta de propostes inclou propostes innovadores i transgressores que experimenten amb el llenguatge. Seguint la inspiració vegetal, dins de Parcs es podran veure cinc peces com Dios tiene vagina, de Vértebro; Bailar es cosa de libros, de Pere Faura; Crudo Ingente, de Nacho Villar, a espais com La Mutant, La Rambleta, al barri del Carme, l’Espai Inestable, MuVIM i la Sala Matilde Salvador de La Nau. A més a més, s’inclou Jardí Escènic amb micro propostes d’entre 5 i 10 minuts que es realitzaran en bucle al Centre del Carme i Parterre, una altra de les novetats, que tindrà lloc a l’espai homònim de la ciutat, on s’oferirà un taller d’arts plàstiques fusionades amb dansa adreçat a persones amb diversitat funcional.

Amb l’avinentesa del lema (Sorolls), Russafa Escènica ha programat deu activitats paral·leles en què s’abordaran altres disciplines com música, cinema, performacions i meditació, el II Premi de Dramatúrgia, a més del taller d’escriptura amb el dramaturg Chema Cardeña. El vessant social del festival continuarà tenint present les necessitats del barri de Russafa, com ara la gentrificació, malgrat que en aquesta huitena edició s’ha optat per assaltar tota la ciutat. En aquest sentit, a la rotonda de la Pantera rosa el dia 22 de setembre se celebrarà una acció performativa amb la violoncel·lista, Roser Talens per a copsar el volum de soroll a què els veïns de la ciutat estan exposats cada dia aprofitant que la cruïlla de carrers amb una alta densitat de trànsit.

Russafa Escènica proposa en total 27 estrenes durant les tres setmanes, amb 231 funcions en 15 espais i s’han posat a la venda 9328 entrades, van desglossar aquest dimarts. L’objectiu, després de sentir-se com un festival consolidat en el calendari, és mantindre els prop de 10.000 espectadors en aquesta nova etapa, perquè el certamen “no té sostre i tractarem de créixer” aprofitant que ara “les coses han canviat a millor”, tot i que els tres responsables de l’organització, van reclamar més marge de millora així com laminar la burocràcia al voltant de les subvencions –que representen prop del 35% del pressupost del festival; el 40% prové de fons propis i el 25% del finançament privat–, una paperassa que, segons va emfatitzar Dídac Doménech “ens deixa sense liquiditat” per a fer front als caixets dels espectacles.

Comparteix

Icona de pantalla completa