Diari La Veu del País Valencià
El PP de Burjassot demana la dimissió de l’alcalde per la solsida del mur de les Sitges

El PP de Burjassot ha demanat la dimissió de l’alcalde, Rafael García, per l’afonament del mur de les Sitges arran de les pluges caigudes la nit de dilluns a dimarts. La portaveu popular, Sonia Casaus justifica la petició en “absoluta deixadesa de l’alcalde i l’abandó del monument, la qual cosa ha contribuït a la “caiguda” de part de l'”emblema” de la localitat de l’Horta Nord.

Per això, ha anunciat que el PP sol·licitarà la creació d’una comissió d’investigació per a esclarir els fets ocorreguts i per a assegurar-se “que les obres que van començar just la setmana passada en la part afectada de les Sitges no han tingut res a veure amb el que ha ocorregut i que complien amb tots els requisits exigits per la Conselleria”.

En una nota de premsa, el PP de Burjassot ha recordat que “des de l’any 1975, Burjassot té cedit l’ús per part de l’Ajuntament de València i des de l’any 1982 està declarat com a Monument Històric-Artístic i, per tant, hauria de ser una prioritat de l’equip de govern la seua conservació i manteniment”.

Segons ha explicat Casaus, el risc de solsida es va agreujar per les pluges torrencials de finals de l’any 2016. Arran d’açò es van sol·licitar informes per a quantificar la magnitud dels desperfectes. Els experts que van realitzar els informes van determinar que “l’estabilitat, la seguretat i la integritat” de les Sitges corrien un “greu risc”, hi ha afegit.

Casaus ha lamentat la gravetat de l’assumpte i ha assegurat que porta “més d’un any i mig alertant de la possibilitat que ocorreguera aquesta solsida”. També ha afirmat que atés que “l’alcalde comptava amb informes negatius i amb el permís de la Conselleria des d’octubre del 2017 per a haver evitat la tragèdia”.

Actuació d’urgència

La Generalitat aprovarà un procediment urgent sobre el conjunt de les Sitges de Burjassot per a reconstruir el mur perimetral, després de la caiguda. L’alcalde de Burjassot, Rafael García, acompanyat per la portaveu de Compromís, Lluna Àrias, ha comparegut davant els mitjans de comunicació per a explicar-ne els desperfectes i les accions que duran a terme de manera immediata en el monument, el propietari del qual és l’Ajuntament de València.

El monument, que data del segle XVI, també ha sigut visitat per l’alcalde de València, Joan Ribó, qui ha manifestat la “total predisposició” del Consistori per a fer “el necessari per a poder agilitar la reparació del mur del Pati de les Sitges”.

En la roda de premsa han estat presents tècnics de Patrimoni de la Conselleria de Cultura, tècnics municipals i el director de l’Institut Municipal de Cultura i Joventut, Antonio Collado, segons han informat fonts municipals en un comunicat.

Segons ha explicat l’alcalde de Burjassot, les fortes precipitacions han afectat una part del mur perimetral del Pati de les Sitges que recau al passeig de Concepción Arenal.

No obstant això, l’afonament no ha afectat cap de les Sitges i les obres que ja s’estaven realitzant al pati han fet possible que es consolidara la zona afectada i que el túnel de camí a la Sitja no s’haja vist afectat.

Segons Rafael García, el més important “és que el monument en la seua part interior i les mateixes Sitges no s’han vist afectades”.

“Ara hem de veure el grau d’afecció del mur de contenció, que és el que s’ha esfondrat, al voltant de 20 metres, i, a partir d’ací, al costat dels tècnics de Patrimoni, en un treball conjunt, iniciar per procediment d’urgència la retirada dels enderrocs, que podria ser demà mateix, i la consolidació del mur”, ha relatat.

El desenrunament es podrà iniciar en 24 hores, atés que la tècnic de la Conselleria present en la roda de premsa ha anunciat que s’aprovarà, per part de la Directora de Cultura i Patrimoni, una resolució de caràcter immediat per a “frenar el deteriorament de la part del mur que s’ha afonat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa