Shakespeare, Lorca, Dagoll Dagom i un homenatge a Matilde Salvador, entre les 27 propostes del Principal de Castelló

L'espai escènic de la capital de la Plana Alta acull l'estrena de dues produccions de la Generalitat, una de teatre dirigida per Núria Vizacarro i una altra de dansa encapçalada per Sol Picó
/ València
20 setembre 2018 01:00h

L'Institut Valencià de Cultura (IVC) a Castelló de la Plana ha presentat aquest dijous la programació per als espais públics que gestiona la Generalitat a la capital de la Plana Alta. La cartellera destaca per les estrenes de diversos espectacles produïts per la Generalitat, un de teatre dirigit per Núria Vizcarro i un altre de dansa encapçalat per Sol Picó, així com diferents propostes escèniques a càrrec d'Oriol Broggi i Àlex Rigola.

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, acompanyat pel director general de l'IVC, Abel Guarinos, el delegat de l'IVC Castelló, Alfonso Ribes, i la dramaturga i directora teatral castellonenca Núria Vizcarro, ha donat a conéixer les propostes de teatre, dansa i música que es podran veure durant la temporada 2018-2019. L'IVC Castelló pretén consolidar les línies de treball de la temporada anterior pel que fa a programar propostes diverses i de qualitat, i reforçar el vessant familiar i educatiu.

Vicent Marzà ha destacat que "la programació de l'IVC de Castelló arranca amb la C de cultura, la C de Castelló i la C de coherència en la programació. La nostra intenció és que totes les persones troben un espectacle i un espai a la seua mida i que consumisquen, visquen i gaudisquen la cultura". El responsable de Cultura de la Generalitat hi ha afegit que "volem continuar tenint una programació a Castelló plena de propostes de qualitat, que ofereixen una amplíssima varietat a l'espectador, que pot triar entre música, teatre, dansa, exposicions, cinema i, per descomptat, un ventall d'activitats familiars i didàctiques. Tindrem una presència castellonenca important en la programació, en especial amb els espectacles dedicats a la figura de Matilde Salvador en el centenari del seu naixement, però també acollint grans cites del calendari com la Nit del Circ Valencià o la fira de la música Trovam i, al mateix temps, exportant produccions pròpies fetes ací que després arribaran a tot el territori valencià".

En aquest sentit, el conseller ha anunciat que "a Castelló estrenarem El somni d'una nit d'estiu, una producció pròpia de l'IVC, que integra professionals castellonencs i que després girarà per altres punts del territori valencià". La dramaturga castellonenca Núria Vizcarro és la codirectora d'aquest muntatge públic que ara s'està preparant i que s'estrenarà al mes de maig al Teatre Principal de Castelló. "Estem preparant una versió fresca de l'obra de Shakespeare, en un context actual, i estem investigant per trobar nous diàlegs amb els espectadors. Per exemple, experimentarem amb els assajos oberts, inclús fora dels espais teatrals, per aconseguir interaccions que després acaben modificant l'obra mateixa", ha explicat Vizcarro.

Teatre Principal de Castelló

La nova temporada al Teatre Principal de Castelló tindrà un total de 27 espectacles, a més de huit propostes per a públic infantil i familiar. La tardor la protagonitzaran obres que opten decidida pels autors clàssics revisats des d'una òptica contemporània. Així, trobarem la versió que Oriol Broggi ha fet de Bodas de sangre, de Lorca; Un enemigo del pueblo, d'Ibsen, passat pel prisma d'Àlex Rigola, o Èdip, de Sòfocles, que dirigeix també Oriol Broggi.

Com a contrapunt, es tindrà la disbauxa còmica de La Cubana, que durà a Castelló de la Plana el seu darrer espectacle, Adiós Arturo, un autèntic cant a la vida. Pel que fa a la programació familiar al Teatre Principal, en aquest trimestre d'octubre a desembre es tindran tres espectacles orientats al públic infantil: Pedra a pedra, de la companyia castellonenca L'home dibuixat; My baby is a queen, de la Petita Malumaluga, i En els núvols, de Xavo Giménez.

En 2019 hi arribaran moltes més propostes teatrals d'alt nivell, com ara Tic-Tac, el musical que coprodueix l'IVC amb un premi Max, que tornarà a Castelló en gener. En febrer hi arribarà La golondrina, amb Carmen Maura al capdavant, i el mes de març, l'última obra de Dagoll Dagom, Maremar.

El Principal de Castelló tindrà, a més, propostes de dansa de primer ordre. Al mes d'abril, d'una banda, la premiada als Premis Max, Rocío Molina, pujarà a l'escenari castellonenc amb l'espectacle Caída del cielo; d'una altra, la valenciana Sol Picó presentarà un treball coreogràfic basat en les tradicions populars valencianes i que produirà l'IVC. Així mateix, el mes de maig s'hi podrà gaudir de l'espectacle El miedo, d'Albert Pla, que barreja la música amb una escenografia molt potent.

Auditori de Castelló

L'abonament de tardor de l'Auditori constarà de nou propostes que inclouen diferents concerts de músics valencians, com la Jove Orquestra Simfònica de Castelló amb un programa dedicat a Matilde Salvador, o el concert de Barroc Sonor, a banda de les orquestres ja consolidades. Hi destaca el concert d'un dels grans grups internacionals de música de cambra, els italians Il Giardino Armonico, que tindrà lloc el 22 de desembre.

Fora de l'abonament de tardor, tindran lloc altres concerts molt destacats durant el primer trimestre, com els cinc concerts que oferirà la Banda Municipal de Castelló o el Festival de Música de Cambra. La presència de noms internacionals importants de la música clàssica continuarà durant tota la temporada, amb concerts com els de la gran soprano Patrice Petibon a finals de febrer. En març arribarà el quartet The Shangai Quartet, que té la col·laboració del violoncel·lista castellonenc José Enrique Bouché. En abril, el director valencià Robert Forés dirigirà l'Orquestra d'Auberge.

Pel que fa a l'apartat de música actual, dos noms encapçalen la temporada. D'una banda, en gener hi haurà un concert del valencià Perico Sambeat; d'una altra, en març aterra a l'Auditori Ariel Rot en versió jazzística. També continuaran els cicles de música moderna a l'Auditori, com "Auditori Jazz Club"; "Territori Cs", dedicat als músics locals, i "Un món de músiques", cicle que es desenvoluparà en abril.

A banda de la programació musical per a públic adult, l'Auditori de Castelló continuarà oferint l'"Espai Musical", uns tallers orientats a infants entre quatre i deu anys que pretenen apropar la música als més menuts a través de jocs, cançons i experiències, i que tenen lloc alhora que els concerts d'abonament. Al mateix temps, es reeditaran els tallers 'Amb bombo i platerets', per a embarassades i nadons de fins a sis mesos.

Activitats i tallers didàctics

Paral·lelament, l'oferta expositiva i didàctica dels dos museus, Museu de Belles Arts i Espai d'Art Contemporani, no s'atura. Exposicions, conferències, performances i tallers familiars se succeiran al llarg de tota la temporada.

Al Museu de Belles Arts, d'octubre a gener podrà gaudir-se de l'exposició del pintor alacantí Vicente Rodés i, de febrer a abril, l'exposició 'Destacats. Fundació Telefònica', una mostra excepcional que traça una panoràmica amb alguns dels capítols més interessants de la història de l'art del segle XX, amb peces de Picasso, Juan Gris, Magritte, Chillida o Tàpies. Mentrestant, al pati d'etnologia i al vestíbul del museu es realitzaran diferents mostres, com 'Material de somnis, 30 anys de Filmoteca', que reuneix una selecció del patrimoni fílmic que conserva la Filmoteca Valenciana.

Pel que fa a la programació de tallers didàctics, tornarà "El pirata Malatraça" i es faran tallers de monotips, de segells i de tinta, a més d'un taller commemoratiu dels 100 anys de les pintures rupestres de la Valltorta.

A l'Espai d'Art Contemporani de Castelló protagonitzaran la temporada dues exposicions: 'Te toca a ti', d'octubre a febrer, i 'Que pase', de març a juny. Les dues són exposicions col·lectives comissariades per dones que possibiliten un marc de reflexió i que estaran acompanyades d'activitats complementàries, com performances i tallers.

La programació de l'IVC Castelló i els abonaments es poden consultar a la web, en la qual també es pot descarregar el llibret trimestral de programació.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next