Actors i ballarins denuncien que Les Arts busque 60 figurants no professionals que actuen gratis

El sindicat d'actors i l'associació de dansa critiquen que els papers per a 'La flauta màgica' exigeixen formació i un mes d'assajos per a fer sis representacions
/ València
21 setembre 2018 01:00h
AAPV i APDCV assenyalen que amb aquesta convocatòria s\'estan deixant de cobrir llocs de treball que haurien de ser realitzats per professionals en condicions laborals dignes.

L'Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana (APDCV) conjuntament amb l'Associació d'Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV) han mostrat el seu desacord davant la iniciativa del Palau de les Arts de buscar 60 figurants per a formar part del muntatge que dirigirà el britànic Graham Vick de La flauta màgica, de Wolfgang Amadeus Mozart, a partir de l'1 de desembre.

"Aquesta oferta ha causat un notable malestar en el sector de les Arts Escèniques pel fet de demanar expressament participants "no professionals" i per ser "no remunerada", a pesar que "en les bases adverteix d'exigències purament professionals, com un mes sencer d'assajos diaris" –des del 2 de novembre fins a l'1 de desembre, caps de setmanes inclosos– i "actuar en 6 representacions" –els dies 1, 4, 7, 9, 13 i 15 de desembre, han assenyalat els dos col·lectius en un comunicat conjunt.

Tant APDCV com AAPV apunten que el motiu argumentat des del Palau, segons les seues paraules, per a aquesta convocatòria és que "siga una manera de difondre, acostar i donar suport al fet escènic al gran públic", i que, segons el coliseu d'òpera, la convocatòria oberta a la ciutadania, tal com va informar Les Arts en un comunicat: té una "finalitat social". Això no obstant, les dues associacions manifesten que "ens assalten més que seriosos dubtes sobre aquest objectiu, que en la seua informació no arriba a estar més desenvolupat que el que dalt s'indica, i del qual els responsables, de moment, no han donat massa explicació".

"No és un fet nou que s'acosten a les nostres seus associats informant sobre pràctiques alegals o, com a mínim, reprotxables per part del Palau de les Arts, quant a les condicions de contractació de ballarins i sobretot figurants". Tots dos col·lectius indiquen que "aquest tipus de conflicte laboral entra de ple en les competències de l'APDCV i l'AAPV, ja que tenen com a una de les seues finalitats últimes, la defensa, representació i promoció dels interessos econòmics, socials, professionals i culturals dels seus associats. "Per això ens veiem en l'obligació de manifestar el nostre malestar davant del fet que una institució pública com el Palau de les Arts faça una convocatòria pública en aquestos termes. Quan un treball escènic té exigències com qualsevol lloc laboral (assistir als assajos i participar de les representacions aprenent-se el seu paper en cada escena i desenvolupant-lo els dies de funció) no pot ser sense remuneració".

Des de les dues associacions entenen que amb aquesta convocatòria s'estan deixant de cobrir llocs de treball que haurien de ser realitzats per professionals en condicions laborals dignes, a més d'estar llançant un missatge perillós a la ciutadania no remunerant la tasca a la gent a qui se li ofereix realitzar-la i menyspreant el treball escènic. "Dins del nostre objectiu de vetlar pel reconeixement ple i el prestigi de la professió, denunciem aquesta pràctica, sent més greu pel fet que sorgisca d'una institució pública", per tot plegat insten la institució competent a negociar les futures condicions dels distints rols que poden desenvolupar els professionals de les arts escèniques en general dins de l'àmbit operístic.

100 figurants a Itàlia

Les representacions de la coproducció del Palau de les Arts i el Macerata Opera Festival de La flauta màgica de Mozart amb direcció escènica de Graham Vick i musical de Lothar Koenigs, arribarà al coliseu d'òpera el proper 1 de desembre. Això no obstant, el muntatge es va estrenar aquest estiu a la ciutat italiana on va suscitar un gran debat per l'al·legat de la proposta en la defensa de la convivència i la denúncia dels abusos de poder establert en un context geopolític marca per la crisi migratòria.

A Macerata, Vick va demanar un cos de figurants de més de 100 veïns de la ciutat italiana de diferents edats, sexes i ètnies per a conformar una mena de poble coral –a la manera de cor grec d'Aristòfanes– que representava un personatge col·lectiu. El director d'escena va entendre que el paper d'aquests actors no professionals era el de recrear una "acampada ciutadana". En el programa de mà de La flauta màgica representada a Macerata s'indicava que participaven "100 ciutadans".

next