Diari La Veu del País Valencià
L’Aemet preveu temperatures i pluges per sobre de la mitjana aquesta tardor

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu per a la tardor que comença aquest diumenge temperatures per sobre de la mitjana en la meitat nord del País Valencià i valors també més alts pel que fa a les precipitacions, així com la possibilitat de tempestes fortes a finals d’octubre.

Així ho ha manifestat aquest divendres en roda de premsa el delegat de l’Aemet al País Valencià, Jorge Tamayo, qui ha indicat que hi ha una probabilitat d’un 45% que els valors de precipitacions estiguen per sobre de la mitjana a tot el territori.

El cap de Climatologia de l’Aemet al País Valencià, José Ángel Núñez, ha assenyalat que la tardor és tradicionalment l’estació més plujosa en aquest territori, però aquesta tendència és també “molt irregular”, i ha posat com a exemple la situació de l’any passat, amb una tardor i una primera meitat de l’hivern caracteritzats per l’estabilitat.

Enguany, no obstant això, s’ha registrat a la fi d’estiu i principis de tardor un nombre de tempestes més alt del que és habitual. Tot i que és difícil saber si el patró es mantindrà, “allò normal és que seguisca havent-hi tempestes durant tot l’any” i que poden ser fortes “a la fi d’octubre”, han indicat des de l’Aemet. Preguntats sobre la possibilitat que puga produir-se un episodi de gota freda, han assenyalat que “en principi no ocorrerà” en els quinze dies vinents, encara que han recordat que “les grans precipitacions no només es donen en episodis de gota freda”.

“La gota freda és un concepte meteorològic que no es correspon al concepte mediàtic i popular, associat a pluges intenses, extenses i a la tardor”, ha assenyalat Tamayo. Segons ha explicat, el concepte tècnic de la gota freda es refereix a l’embossament d’aire fred aïllat a uns 5.000 metres d’altura en l’atmosfera, que és “difícil predir cap a on evolucionarà”, i va unit a altres factors com l’entrada d’aire càlid i humit en les capes baixes que pot donar lloc a pluges molt intenses.

Tamayo ha aclarit també que no és totalment cert que la temperatura del mar condicione un possible risc de gota freda, ja que aquest fenomen “té a veure amb masses d’aire que es poden calfar en contacte amb el mar però necessita que aquesta massa d’aire es calfe, mentre que la temperatura del mar és un factor oceanogràfic, que tenim tots els anys”. La temperatura del mar a les costes valencianes es troba en aquestos moments entre els 25 i 26 graus, un parell de graus per sobre de la mitjana del Mediterrani, “però el risc de precipitacions intenses depén d’altres factors”, ha afegit.

Comparteix

Icona de pantalla completa