La negociació política per a definir el nou model de finançament arrancarà el 26 de setembre

El conseller d'Hisenda aplaudeix el pas del govern espanyol i destaca que la ministra Montero ha complit amb la seua paraula de convocar la reunió durant setembre
21 setembre 2018 01:00h
El conseller d\'Hisenda, Vicent Soler, ha presentat el projecte de llei d\'acompanyament als pressupostos aquest matí.

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha celebrat que el govern espanyol haja convocat per al pròxim 26 de setembre a Madrid al grup de decisió que ha d'estudiar la negociació política d'un nou sistema de finançament autonòmic. "Per fi, després de cinc anys de retard, començarem el debat polític per a acordar un nou sistema, un assumpte que és vital per als valencians perquè no és presentable que hàgem de patir aquesta situació d'infrafinançament", ha destacat el responsable d'Hisenda.

En un comunicat, Soler ha explicat que aquest divendres ha rebut una notificació des de la secretaria d'Estat de Finançament Autonòmic i Local, que informa de la convocatòria, per a dimecres que ve, a les 11.30 hores, en la seu del Ministeri d'Hisenda del grup de decisió anunciat per la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera del passat 19 de juliol. La convocatòria es realitza a fi d'iniciar els treballs i negociacions polítiques necessàries per a avançar en la reforma del sistema de finançament autonòmic.

En l'ordre del dia comunicat figura, com a primer punt, la fixació dels objectius del grup i pautes de treball, i com a segon, l'anàlisi de les metodologies per a analitzar la insuficiència de recursos de les comunitats autònomes i, conseqüentment, l'equilibri en el repartiment vertical dels recursos.

El titular d'Hisenda ha valorat que la ministra "ha complit amb el seu compromís que al setembre s'obriria la negociació política per a intentar un acord sobre el nou model" i el fet que "la primera qüestió a debatre siga la determinació de les insuficiències del sistema i de les comunitats autònomes, així com l'equilibri vertical de recursos".

"És l'agenda valenciana de la negociació"

Al seu parer, es tracta "d'un gest inequívoc de la bona predisposició del govern espanyol en abordar aquest debat", atés que són "els punts clau de l'agenda valenciana" de la negociació: la insuficiència de les comunitats per a atendre les competències de l'estat de benestar assignades constitucionalment i el desequilibri en el repartiment dels recursos que existeix entre l'Estat i les autonomies i ajuntaments. "Cal distribuir els recursos en funció de les necessitats dels ciutadans, no de les administracions", ha proclamat el conseller.

Soler ha recordat que aquest dimecres va tindre lloc la reunió del Comité Tècnic Permanent d'Avaluació (CTPE) del sistema de finançament autonòmic en el qual van donar per conclosos els seus treballs, que es traslladaran a la comissió política per a obrir "per fi la nova fase de la negociació". El comité tècnic es va activar al novembre de l'any passat, però es va mantindre després diversos mesos per l'anterior executiu sense arribar a liquidar els seus treballs.

D'altra banda, el conseller ha remés a la secretaria d'Estat d'Hisenda un escrit mitjançant el qual comunica que s'ha designat com a titular representant del País Valencià en el grup de decisió a José Antonio Pérez que, tal com estableix el Decret 149/2019 serà l'Alt Comissionat encarregat de la representació en l'òrgan creat pel ministeri per a la reforma del sistema i, complementàriament, a Rafael Beneyto, també Alt Comissionat per al Finançament Autonòmic.

next