Diari La Veu del País Valencià
El ‘Document de València’ arriba a Brussel·les per a defensar les llengües minoritzades

El proper 26 de setembre, Dia Europeu de les Llengües, el Comité Europeu de les Regions, una de les institucions consultives de la Unió Europea a Brussel·les, acull la sessió de treball dels parlaments europeus per la diversitat cultural i lingüística en la qual es presentarà el ‘Document de València’, un text en què es recullen les conclusions de la passada Conferència de les Assemblees Legislatives Regionals d’Europa (CALRE) –una entitat actualment presidida per la portuguesa Ana Luís– que es va celebrar a la ciutat del Túria el passat mes de març. L’informe, però, inclou dos decàlegs aprovats pels experts sobre la diversitat cultural i la promoció de la diversitat lingüística del vell continent.

Els actes al voltant del Dia Europeu de les Llengües tindran lloc els dies 25 i 26 de setembre a Brussel·les. Així, dimarts, el president de les Corts, participarà en la lectura de poemes “en les diferents llengües d’Espanya” que ha organitzat la direcció de l’Institut Cervantes a la ciutat belga.

Dimecres, tot recordant que fa 17 anys que es va aprovar la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritzades, un document que va signar i, per tant, es va comprometre amb la seua aplicació, l’aleshores ministre d’Afers Exteriors, Josep Piqué, se celebrarà la reunió del CALRE, una sessió que estarà encapçalada per Enric Morera i en la qual es compta amb la col·laboració de la Xarxa Europea d’Igualtat Lingüística (ELEN, per les seues sigles en anglés), que presideix el valencià Ferran Suay, i la Xarxa de Promoció de la Diversitat Lingüística (NPLD, per les seues sigles en anglés), que també presideix el valencià Vicent Fenollar.

L’acte serà el primer que tindrà lloc en un dels edificis governamentals de la Unió Europea a Brussel·les en valencià. Verònica Cantó serà l’encarregada de la lectura del ‘Document de València’ per a donar pas al debat sobre el text, un col·loqui que estarà moderat pel danés i expert en llengües minoritàries Johan Hagmann i en el qual participen diferents experts en llengües del Consell d’Europa i la Comissió Europea, CALRE, ELEN i NPLD. A l’inici de la jornada de treball, però, intervindran representants procedents de Galícia, Navarra, les illes Balears, del Vèneto, Valònia, Llombardia, membres la minoria de parlants d’alemany belgues, del Consell Regional de la Pulla, així com el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, encara que aquest, segons apunten alguns participants en la sessió a aquest diari, finalment no assistirà.

El ‘Document de València’ va ser el resultat de la jornada de treball celebrada els dies 3 i 4 de març a València. El text recull tota la legislació aprovada per la Unió Europea i signada pels estats membres en matèria de salvaguarda, foment i empara en l’ús de les llengües regionals i minoritzades europees. A més de les normatives, l’informe inclou les conclusions assolides en la darrera sessió així com dos decàlegs, deu punts sobre la diversitat cultural del continent i altres deu sobre les necessitats en la promoció de la diversitat lingüística.

Comparteix

Icona de pantalla completa