Diari La Veu del País Valencià
El director d’escena que busca figurants no professionals per a Les Arts defensa que es tracta d’una acció social

El Palau de les Arts ha destacat que la inclusió de 60 figurants no professionals i “no remunerats” en la producció de La flauta màgica, de Mozart, respon a una finalitat “purament social i cultural” que busca “acostar l’òpera al gran públic” i promoure “la participació ciutadana en l’òpera”.

Així ho ha expressat l’entitat mitjançant un missatge de Twitter en el qual han reproduït la idea del productor d’aquest muntatge, Graham Vick, referent a les crítiques del sindicat d’actors i l’Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana on demanaven al coliseu declinar aquesta pràctica i contractar professionals.

“Busquem persones no professionals que desitgen col·laborar en l’òpera de forma desinteressada i que entren en el joc d’una manera fàcil, amb lliurament i emoció”, han assenyalat des de Les Arts. El coliseu d’òpera ha publicat un comunicat del director d’escena britànic on explica què persegueix amb aquesta col·laboració de “portes obertes”. En el text, Graham Vick, indica que la participació d’un grup de 60 figurants respon a “una acció social per a establir una via de connexió entre el Palau de les Arts i la ciutat de València, una invitació dirigida a qualsevol persona gràcies a un acte de portes obertes (sense audició, sense necessitat de posseir una formació, sense avaluació), que dóna l’oportunitat de conéixer les entranyes creatives d’una òpera, alhora que s’hi aporten les pròpies històries i s’hi escolten les d’altres”.

Vick afegeix que es tracta d’una “oferta d’inclusió total destinada a aquells col·lectius als quals costa involucrar en aquest tipus d’espectacles, comporta més flexibilitat pel que fa a les nostres normes. Així, doncs, per als professionals d’aquest sector, treballar amb els ciutadans és un repte que val la pena assumir”.

No obstant això, aquesta oferta, segons les associacions, “ha causat un notable malestar en el sector de les arts escèniques pel fet de demanar expressament participants no professionals i per a ser no remunerada, a pesar que en les seues bases adverteix d’exigències purament professionals, com un mes sencer d’assaigs diaris –des del 2 de novembre fins a l’1 de desembre, finalitats de setmanes inclosos– i actuar en sis representacions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa