Diari La Veu del País Valencià
Brussel·les ens suspen en matèria de reciclatge

RedactaVeu / Laia Framis / Brussel·les

Brussel·les torna a suspendre els espanyols en matèria de reciclatge. A l’Estat espanyol només es reciclen el 27% dels residus municipals quan la mitjana europea és del 42% i a països com Alemanya, Àustria o Bèlgica reciclen més del 60% de les deixalles.

Segons un informe que publicat per Eurostat, el 2012 cada ciutadà del territori de l’Estat espanyol va generar 464 quilos de residus, xifra lleugerament inferior a la mitjana comunitària (492kg). El 17% d’aquestes escombraries es va reciclar, el 10% es va convertir en compostatge i el 10% es va incinerar. El 63% restant va acabar a abocadors urbans controlats, el doble que la mitjana de la UE.

Segons Eurostat, els danesos són els ciutadans europeus que generen més escombraries, uns 668 quilos per persona i any, seguits dels xipriotes, els luxemburguesos i els alemanys. Els espanyols se situen a la part baixa del rànquing amb 492 quilos per persona, a l’alçada de països com el Regne Unit, Lituània, Suècia o Bulgària. Els estats de la UE que generen menys deixalles són Polònia i Eslovàquia.

Pel que fa al reciclatge, l’Estat espanyol continua sent un dels estats més endarrerits de la UE. El 2012 només va reciclar el 27% dels residus, 15 punts menys que la mitjana comunitària i a molta distància de països com Alemanya o Àustria, que reciclen més del 60% del que llancen a les escombraries. També destaquen Bèlgica, Holanda, Luxemburg o el Regne Unit que reciclen o fan compostatge la meitat del seus residus. Els bons resultats d’aquests països contrasten amb les dades de Polònia, on el reciclatge és inexistent i llencen totes les escombraries als abocadors. Aquesta pràctica també és molt comuna a Malta, Croàcia, Letònia o Grècia.

Per últim, la incineració ocupa un lloc destacat en el tractament de les escombraries a Dinamarca i Suècia (52%), Holanda (49%) i Bèlgica (42%).

Comparteix

Icona de pantalla completa