Diari La Veu del País Valencià
Compromís presenta una alternativa per a buidar les diputacions sense reformar la Constitució

Si Podem va fer la setmana passada el primer pas per a començar el buidatge de les diputacions, Compromís ha presentat aquest dilluns la seua proposta. La coalició valencianista ha presentat una iniciativa alternativa que permet eliminar les corporacions provincials sense necessitat de reformar la Constitució, un aspecte que en la proposta de llei de la formació morada tampoc no es veia superat i que alhora és l’excusa dels socialistes per a continuar callats en aquest debat.

Així doncs, la formació planteja ara una reforma de l’actual Llei Reguladora de les Bases del Règim Local de 1985 per a una “institució caduca”. Així ho han explicat la vicepresidenta de la Diputació de València, María Josep Amigó; el diputat al Congrés, Joan Baldoví, i el síndic a les Corts, Fran Ferri. “El que volem deixar clar és que es poden eliminar les diputacions amb aquesta modificació que proposarem a la cambra baixa espanyola”, ha subratllat Baldoví, qui també ha enviat un toc d’atenció a Ciutadans perquè se sume a “aquesta mesura regeneradora”.

D’aquesta manera, segons ha explicat Baldoví, el que es busca és que cada autonomia de l’Estat decidisca com vol organitzar-se territorialment: “No estem obligant cap autonomia que suprimisca les diputacions, sinó que puguen decidir lliurement quin model territorial volen”. En el cas del País Valencià, des de Compromís asseguren que altres organismes, com ara les mancomunitats o la Generalitat, poden exercir el paper que actualment desenvolupen les corporacions.

D’altra banda, Ferri ha volgut matisar que estan a favor de la proposició de llei de la formació morada, tal com ho va demostrar durant el Debat de Política General, però alhora ha reconegut que la supressió de les diputacions no serà possible “amb una llei a les Corts, sinó al Congrés”. El portaveu de Compromís a la cambra valenciana també ha avançat que donaran suport a la proposició de llei de Podem en les Corts sempre i quan s’incloga una clàusula en la qual s’especifique que té un caràcter temporal, fins que es puga modificar la llei estatal.

La gestió a la Diputació de València

Amigó ha volgut posar en valor la gestió que en aquestos darreres tres anys s’ha realitzat a la Diputació de València com a mostra de la seua voluntat de voler deixar enrere les pràctiques del passat i d’iniciar el procés cap a l’eliminació d’aquestos organismes. En aquest sentit, la vicepresidenta ha destacat la consolidació dels criteris objectius a l’hora de destinar recursos públics entre els diferents municipis. Així mateix, ha indicat que un dels altres eixos ha sigut potenciar l’autonomia municipal perquè els ajuntaments pogueren decidir en què volen invertir les inversions econòmiques.

La resposta dels socialistes

Les aportacions que han fet Podem i Compromís per als socialistes són benvingudes però alhora remarquen que “aquesta discussió jurídica i política no es pot resoldre d’un cop de ploma”. Així ho ha indicat el síndic del PSPV a les Corts, Manolo Mata, en un comunicat.

En aquest sentit ha recordat que “el govern valencià té dues importants decisions adoptades en l’àmbit de les diputacions provincials”. La primera d’elles, tal com ha assenyalat Mata, és “una reforma de la Constitució que possibilite que cada autonomia s’organitze en aquesta qüestió”. En segon lloc ha assenyalat que el Consell treballa en la Llei de Governs Locals i l’ha qualificada com “més ambiciosa, més ajustada a dret i més raonable que qualsevol proposta que hagen fet altres partits respecte a la coordinació amb les diputacions”.

Mata s’ha mostrat a favor que les diputacions no mantinguen competències que són exclusives de la Generalitat. No obstant això, ha criticat que es vulguen “eliminar d’un cop de ploma, sense coordinació i sense haver fet un treball polític previ les competències de les diputacions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa