Diari La Veu del País Valencià
La Plataforma pel Finançament Just busca aliances amb altres territoris i anuncia noves accions

La Comissió per un Finançament Just mantindrà trobades el pròxim mes d’octubre amb la patronal i sindicats d’Andalusia i Múrcia per a buscar “aliances” i sumar suports. També ha programat diferents accions, com ara ‘performances’ i campanyes en xarxes socials per a “mantindre viva” aquesta reivindicació.

A més, i amb motiu del primer aniversari de la manifestació per un finançament just del passat 18 de novembre, ha organitzat concentracions davant les portes dels ajuntaments per a llegir el manifest aprovat per les Corts per un finançament just i demanarà als consistoris que pengen pancartes per a recordar aquesta exigència.

Així ho han explicat en roda de premsa representants de les entitats que conformen la plataforma, entre els quals estaven, per part dels partits polítics, José Muñoz (PSPV), Àgueda Micó (Compromís), Vicenta Jiménez (Podem) i Toni Cantó (Cs); al costat dels secretaris generals de CCOO, Arturo León, i d’UGT, Ismael Sáez, i del president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro.

La senadora de Podem ha explicat que, malgrat que ara hi ha un govern diferent, la reivindicació d’un finançament just segueix “vigent” i “és més que necessària que mai” i ha lamentat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es comprometera a reformar l’actual sistema quan estava en l’oposició i quinze dies després de ser investit admetera que no es farà en aquesta legislatura.

En aquest sentit, el full de ruta que s’han marcat passa per accions de mobilització mitjançant una campanya en xarxes socials, la realització de ‘performances’ al carrer i accions de “pressió política entorn de les dates del debat i aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE)”.

Per una altra part, la patronal i els sindicats realitzaran tres xarrades informatives a Elx, Ontinyent i Vila-real. “Seguim avançant perquè no ens aturarem fins a un resultat efectiu i concret d’un finançament just”, ha ressaltat Arturo León.

El 5 d’octubre s’ha fixat una trobada entre CCOO, UGT i la CEV amb la patronal i sindicats a Múrcia i una altra a la fi d’aquest mateix mes amb representants sindicals i empresarials andalusos amb la finalitat de trobar “aliances”. D’igual manera, el 19 d’octubre la Comissió per un Finançament Just celebrarà una trobada amb la plataforma balear.

També se sol·licitarà al president de les Corts, Enric Morera, que trasllade als presidents de les cambres autonòmiques que donen suport al manifest valencià i els “acompanyen en aquesta reivindicació”, ha explicat Micó.

Sense manifestació

El president de la CEV ha explicat que no s’ha valorat dur a terme enguany una nova manifestació perquè l’objectiu de la convocatòria va ser visualitzar el problema i eixe objectiu ja s’ha aconseguit i el 26 de setembre s’inicien les negociacions polítiques. A més, ha apuntat que tampoc una manifestació “soluciona el problema”.

En similars termes s’ha pronunciat el secretari general d’UGT, qui no veu “raons” per a convocar una marxa en aquestos moments, encara que ha subratllat que la plataforma “seguirà en peu de guerra” amb aquesta exigència.

A més, la Comissió se sumarà a la manifestació del 7 d’octubre per a reivindicar el Corredor Cantàbric Mediterrani a Terol per a aconseguir que el govern espanyol faça “un esforç” en matèria d’infraestructures i que aquestes “siguen una realitat”. En aquest punt, Muñoz ha recordat que ara s’inicien les negociacions per als PGE i és moment que es pal·lie “la infrainversió històrica”, que ha xifrat en 2.700 milions des de 2011.

Absència del PPCV

Respecte a l’absència del PPCV en la plataforma, Micó ha manifestat que se’ls ha convidat per escrit en diferents ocasions però “no tenen voluntat” i no els han contestat, però ha assenyalat que ho seguiran intentant.

José Muñoz, del PSPV, ha defensat aquesta qüestió com un problema per als valencians, que seguiran insistint “independentment de qui governe a Madrid”.

Comparteix

Icona de pantalla completa