Diari La Veu del País Valencià
Compromís redobla la pressió sobre el PSPV perquè cedisca en el buidatge de les diputacions

Perquè no quedara cap dubte que Compromís té voluntat d’eliminar les diputacions tant com Podem, aquest dilluns tres figures rellevants de la coalició (Joan Baldoví, María Josep Amigó i Fran Ferri) no sols van ratificar el seu vistiplau a la proposició de llei de la formació morada, sinó que, a més, van avançar que presentaran una iniciativa al Congrés dels Diputats perquè es reforme la Llei Estatal Reguladora de les Bases del Règim Local de 1985.

Aquesta opció, segons van explicar, permet prescindir de les diputacions per a les competències que no els són pròpies i que altres organismes assumisquen la seua tasca sense la necessitat de reformar la Constitució. Amb aquest anunci, totes les mirades recauen en els socialistes, dels qui Baldoví espera que voten a favor d’aquesta iniciativa en la cambra baixa espanyola. “Que la majoria que hi ha ací en el Botànic siga possible a Madrid i comencem el camí per a canviar les coses”, va remarcar l’exalcalde de Sueca.

El PSPV, en canvi, no s’ha mostrat massa convençut de cap de les dues propostes dels seus dos socis de govern. Aquesta postura ja la va deixar palesa el diputat socialista José Muñoz durant el Debat de Política General (DPG) quan es va tractar la qüestió. Muñoz aleshores va demanar prudència i debatre amb calma sobre el futur d’unes institucions que, al seu parer, fan molt de costat als municipis menuts.

En els mateixos termes s’han expressat altres dirigents del partit en els darrers dies, com ara l’actual president de la Diputació de València, Toni Gaspar, qui va titllar de “proposta sense reflexió” la iniciativa de Podem. “No hi ha institucions sagrades, jo no faré una defensa de cap institució sinó de les persones i de les coses que fan les institucions per les persones”, va manifestar.

El president del Consell, Ximo Puig, ha sigut dels que menys s’han implicat en tot aquest debat. Malgrat que no va rebutjar la normativa plantejada per Podem tampoc no va deixar clar si votaria a favor o en contra. La via d’escapament davant aquesta polèmica per a Puig ha sigut “la necessitat de reformar la Constitució” perquè les corporacions provincials queden totalment desconnectades. Tanmateix, la tesi del cap del Consell es queda diluïda i més quan en anteriors ocasions altres membres socialistes ja van defensar el que ara la formació morada i Compromís plantegen.

D’altra banda, el síndic del PSPV, Manolo Mata, després de conéixer la postura de Compromís, es va mostrar a favor que les diputacions no mantinguen competències que són exclusives de la Generalitat. No obstant això, va criticar que es vulguen “eliminar d’un colp de ploma, sense coordinació i sense haver fet un treball polític al voltant de les competències de les diputacions”.

Primer combat de precampanya

Darrere d’aquesta controvèrsia sobre quin és el futur de les corporacions provincials es poden entreveure interessos electorals de cada formació. El PPCV es troba en una situació còmoda, atés que sempre ha rebutjat de manera ferma l’eliminació d’aquestes institucions. El context del PSPV és el més complicat perquè el seu desacord amb les altres dues formacions esquerranes pot dificultar les negociacions, ja que es tracta d’un punt inclòs en l’Acord del Botànic que no s’hauria complit i ni tan sols s’hauria afrontat.

D’altra banda, encara que Podem i Compromís comparteixen la mateixa idea d’acabar amb les diputacions, el fet que la formació morada fóra la primera a presentar la proposició de llei, ha deixat en un segon pla la coalició en una reivindicació que sempre ha sigut seua. De fet, Ferri ja va fer l’anunci de la reforma de la llei estatal que regula les institucions municipals i provincials durant la seua intervenció al DPG a les Corts. Però ha sigut la formació morada la capdavantera en un assumpte que, de moment, continua amb moltes incògnites.

Comparteix

Icona de pantalla completa