Diari La Veu del País Valencià
L’estiu de 2018 acaba amb 3.500 contractes indefinits més que el de 2017

Els mesos d’estiu són tradicionalment bons pel que fa a les contractacions laborals. Les rebaixes a les botigues i la necessitat de personal en tots els negocis relacionats amb el turisme i l’oci impulsen el mercat laboral i fan caure notablement l’atur. Aquest any, a més, l’augment de contractacions estivals ha anat acompanyat d’un increment dels contractes fixos.

Segons les dades de què disposa el ministeri d’Ocupació, entre juliol i agost es van signar un total de 16.956 contractes indefinits al País Valencià. Aquesta xifra suposa un increment del 26,37% respecte a l’any passat, quan es van signar un total de 10.663 contractes de durada indefinida.

En la majoria dels casos ja existia una relació laboral prèvia entre l’empresa i el treballador, cosa que significa que la majoria de contractes indefinits signats aquest estiu eren abans contractes temporals, per obra o servei, substitucions o de pràctiques. Segons les mateixes dades, dels quasi 17.000 contractes indefinits signats en juliol i agost, 14.602 són contractes previs convertits en indefinits. En relació a l’any 2017, la xifra de reconversió de contractes temporals a indefinits ha augmentat un 37%.

Pel que fa a la jornada laboral, la majoria de contractes indefinits es fan per a jornades completes, tant en el cas dels homes com en el de les dones. La modalitat de contractes de fix discontinu és la menys utilitzada al País Valencià, tot i que fins a agost hi havia un total de 5.196 treballadors contractats amb aquesta modalitat.

Treballs d’estiu

L’augment de les contractacions indefinides s’ha notat en tots els sectors d’ocupació aquest estiu però en aquells relacionats amb la temporada estival, el turisme i l’oci han augmentat notablement, sobretot si se comparen amb les dades de 2017, especialment en el sector de l’hostaleria, on entre juliol i agost s’han convertit en indefinits 2.648 contractes que abans no ho eren. Això suposa un increment del 34% respecte a 2017.

L’altre sector on més s’ha notat el creixement de les contractacions indefinides és el del comerç i els serveis de restauració. En aquest cas s’han convertit a indefinits 3.196 contractes, un 25% més que en l’estiu de 2017.

Tot i que l’augment de les contractacions indefinides és una xifra positiva, la majoria de les relacions laborals que s’han establit aquest estiu –i també la resta de l’any– són temporals. De fet, segons les dades del Ministeri d’Ocupació, en juliol i agost s’han formalitzat un total de 330.819 contractes nous, dels quals el 94,87% tenen una durada determinada.

“El Botànic genera confiança”

Des del Servef confirmen les dades d’Ocupació i celebren l’increment de la contractació indefinida. “Això vol dir que el Botànic ha aconseguit generar confiança”, han assenyalat des del servei d’Ocupació de la Generalitat i afirmen que “enfront de les veus apocalíptiques les xifres confirmen que la situació ha millorat i hem recuperat els nivells d’ocupació previs a la crisi econòmica”.

En definitiva, des del Servef consideren que la Conselleria d’Economia “genera seguretat jurídica i dóna tranquil·litat a les empreses locals i a les que vénen de fora”. No obstant això, han reconegut que queda molt a fer. “Malgrat les dades positives, hem de seguir treballant per a consolidar aquesta tendència” han remarcat.

Així, segons han explicat, estan treballant perquè la situació millore. En aquest sentit, han assenyalat les ajudes que es donen per a fomentar la contractació, com per exemple els “20.000 euros per a les empreses que contracten joves aturats de manera indefinida o les específiques del sector turístic que incentiven la conversió de contractes temporals a indefinits”.

“Un augment molt escàs”

Mentre que des del Servef són optimistes, des dels sindicats posen l’accent en el fet que més del 90% dels contractes que se signen són temporals. Des de CCOO reconeixen l’augment de la contractació indefinida però consideren que “l’augment és molt escàs”. De fet, insisteixen que “les dones, els menors de 25 anys i els majors de 44 anys són els que menys contractes reben”.

A més, lamenten que les ocupacions que troben aquestos col·lectius “són fonamentalment en treballs de serveis de restauració, personals, protecció i venedors així com ocupacions elementals”. De fet, lamenten que l’augment de la contractació indefinida no haja frenat l’augment de l’atur en el mes d’agost “que es produeix any rere any a causa de l’expulsió massiva del mercat laboral quan finalitza la campanya estival” És per això que qüestionen l’eficàcia dels programes de foment de la contractació del Servef.

Comparteix

Icona de pantalla completa