Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat sancionarà les entitats bancàries que no informen de l’estoc de vivenda buida

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori imposarà sancions per infracció “molt greu” a aquelles entitats bancàries que, en el termini de sis mesos, no li comuniquen el seu estoc d’habitatges buits, tal com estableix la Llei de Funció Social de l’Habitatge, publicada el 3 de febrer de 2017.

Des d’aleshores han aflorat 7.000 habitatges buits procedents, en la seua majoria, de deu entitats financeres. No obstant això, quan l’anterior Govern de Mariano Rajoy va recórrer la norma davant el Tribunal Constitucional, els bancs van parar de comunicar les seues existències. Per això, ara que ja hi ha sentència i únicament es deixen fora els articles 12.4 i el 13 referents a l’expropiació, la Conselleria enviarà una carta als bancs per a recordar-los la seua obligació de complir la llei.

En aquesta missiva se’ls avisarà que si no comuniquen els seus habitatges buits durant els pròxims sis mesos se’ls imposarà una sanció de 600 i 3.000 euros. I, posteriorment, en cas de no posar-les a disposició per a lloguer social, podran ser multats amb quantitats similars.

Així ho ha advertit aquest dimarts la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, després de reunir-se al costat del director general d’Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana, Rafael Briet, amb agents socials del sector de l’habitatge per a abordar les mesures que durà a terme la Generalitat amb l’objectiu d’aconseguir un lloguer assequible.

En aquest sentit, Salvador ha anunciat que el mes vinent de desembre el seu departament presentarà l’índex de referència per a un lloguer assequible que, a més, identificarà, per barris, les zones “tensionades” amb major pressió en els preus del lloguer.

Aquest índex tindrà en compte la ubicació, la grandària de l’habitatge, les qualitats dels materials, la certificació energètica i tot un seguit de paràmetres per a fixar una forqueta de preus de referència del lloguer i limitar la seua pujada.

Per a “incentivar” que els propietaris particulars posen els seus habitatges en lloguer a preus assequibles, Salvador negocia amb la Conselleria d’Hisenda establir “beneficis fiscals” als qui s’ajusten a l’índex, per exemple en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). A més, tindran “preferència” a l’hora d’optar a ajudes per a rehabilitació i s’instarà els ajuntaments a donar bonificacions fiscals en matèries com l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), ha apuntat la consellera.

Comparteix

Icona de pantalla completa