Diari La Veu del País Valencià
Una diputada britànica es queixa al seu govern per la ingerència de l’ambaixador en les negociacions de Puerto Mediterráneo

Una diputada britànica dels Verds s’ha queixat al seu govern per la “ingerència” de l’ambaixador britànic a l’estat espanyol, Simon Manley, en afers propis del govern valencià. La diputada es refereix a la reunió que el president de la Generalitat, Ximo Puig, va mantindre amb Manley i que va aplanar el camí per a tirar endavant el macrocentre comercial Intu Mediterrani –Puerto Mediterráneo aleshores–.

El passat 9 de febrer, quan Manley va visitar València, va traslladar al president de la Generalitat, Ximo Puig, el seu suport als promotors del centre. Dies després de la visita, Puig va assegurar que “qualsevol projecte que complisca la normativa tindrà el suport de la Generalitat”. Aquesta va ser la primera pista sobre la reactivació del projecte, que a hores d’ara torna a estar en període de tramitació en les conselleries.

Després de la reunió la Coordinadora per la Protecció dels Moles va decidir contactar amb l’oficina de Compromís en el parlament europeu, que dirigeix l’exdiputat Jordi Sebastià, per a denunciar la ingerència del Regne Unit en els assumptes propis del País Valencià.

Des de l’oficina de Compromís es va contactar amb el grup dels Verds britànics, presents al Parlament. Així, la representant dels Verds britànics, Molly Scott, ha enviat una carta al Ministeri d’Exteriors del seu país criticant la ingerència del diplomàtic en assumptes que incumbeixen la sobirania d’altres pobles. La diputada verda recorda al màxim representant de la diplomàcia britànica que aquest projecte ja va ser rebutjat perquè no s’ajustava a llei i suposava un atemptat contra el medi ambient que incompleix tots els protocols europeus de lluita contra el canvi climàtic. Scott pregunta també “per què el representant del Regne Unit a Espanya dóna suport a un projecte els efectes del qual són indiscutiblement negatius?”.

Scott qüestiona “la legitimitat del comportament de l’ambaixador del Regne Unit” i mostra la seua curiositat sobre la conversa mantinguda entre l’ambaixador i Puig: “M’agradaria saber que li va dir Mr. Manley a Ximo Puig sobre Puerto Mediterráneo”, insisteix en la missiva.

En la carta, la diputada denuncia que el representant britànic a l’estat espanyol defense un projecte que segons els estudis “és incompatible amb els objectius climàtics, ja que requeriria l’ús d’automòbils”, 12 milions de vehicles a l’any segons el promotor, cosa que suposaria que “cada any s’expulsarien a l’atmosfera 30.000 tones addicionals de CO2 com a conseqüència dels desplaçaments amb cotxe al centre comercial”.

La diputada ecologista també qüestiona “les oportunitats d’ocupació” argüides pel promotor argumentant “que aquesta regió en particular està molt saturada de centres comercials i, per tant, Puerto Mediterráneo tindria un impacte negatiu sobre l’ocupació, perquè afectarà negativament el xicotet comerç i les grans superfícies ja implantades”.

Per a concloure, Molly Scott pregunta al cap de la diplomàcia britànica quines conseqüències tindrà aquest incident i com pensa manejar aquesta situació perquè no torne a ocórrer en un futur una indeguda participació d’un ambaixador.

Comparteix

Icona de pantalla completa