Diari La Veu del País Valencià
L’alumnat de Pego puja al bus de la llengua

El bus per al foment del valencià s’ha acomiadat aquest matí de Pego (la Marina Alta) després de dues jornades parat al passeig Cervantes, enfront de l’antic institut. Allà, mentre sonen cançons de grups com Bajoqueta Rock, Obrint Pas o Carraixet i sota la mirada d’alguns pegolins que ixen de casa per a atendre els seus quefers diaris, han trencat la rutina alumnes de les quatre escoles del poble i de l’institut amb els tallers que ofereix per a promoure l’ús de llengua.

Malgrat que el bus manté horari de matí i de vesprada els caps de setmana, en els pobles on fa parada de dilluns a divendres només el trobem operatiu al matí, concretament de 9 a 15 hores. Entre setmana les escoles concerten hores per a dur els alumnes. A Pego, l’han visitat els xiquets de tercer i quart de primària de totes les escoles i alumnes d’ESO de l’institut de 9 a 13 hores, les dues hores que estaven reservades per al públic general.

Les monitores aprecien la bona acollida que ha tingut per part dels alumnes que hi han assistit: “Als xiquets, sobretot als de primària, els ha agradat molt”. També han destacat que Pego siga un poble valencianoparlant: “Els xiquets tenen un gran nivell de coneixements i de vocabulari; es nota”. L’alcalde, Enrique Moll, durant la seua visita al bus de la llengua, també ha destacat aquest fet i ha manifestat el seu orgull pel que fa a l’ús del valencià al poble. Tanmateix, quant a públic general no hi ha hagut una gran participació. “Potser siguen les hores o que no estem situats al centre del poble”.

Pel que fa a les activitats, les monitores expliquen que gràcies al domini que tenen els pegolins del valencià han pogut jugar moltes partides a L’alfaruleta, el taller estrella i que, per edat, correspon als alumnes de primària: “Com que en eixa edat ja són competitius, gaudeixen molt d’aquest joc”. Els alumnes d’ESO prefereixen jugar a Una de quatre, una mena de concurs en el qual participen per equips i han de tindre coneixements de cultura general valenciana i rapidesa a l’hora de contestar. Per a jugar-hi fan ús d’una pantalla i telèfons mòbils, cosa que “crida més l’atenció dels adolescents, ja que estan molt posats amb la tecnologia”.


Les monitores aprecien la bona acollida que ha tingut per part dels alumnes que hi han assistit: “Als xiquets, sobretot als de primària, els ha agradat molt”. / GVA ‘Sempre teua’

A mena d’anècdota, les monitores conten que una de les coses que més els agrada és que elles també aprenen coses noves en cada destinació, com ha sigut el cas de la paraula monges o mongetes, la manera que tenen els pegolins de referir-se a les roses o borles. “El bus de la llengua, a més de promoure el valencià, té la finalitat d’acostar als parlars i costums d’altres zones i, en ocasions, també aprenem nosaltres”.

Cinc tallers per a tots els públics

El valencià és bona llengua per a jugar i emportar-se premis. Aquest és el gran atractiu que ofereix l’autobús, que al seu interior guarda cinc jocs o tallers: Una de quatre, L’alfaruleta, A la moda, El conte volador i Paraules esteses. Una de quatre és un concurs per equips sobre geografia, literatura, cultura i llengua del nostre territori i està adreçat a l’alumnat d’ESO, batxillerat i al públic en general. Així, els concursants s’enfronten a preguntes com “Quin és el dolç típic de Xàtiva?”, “Quin és el gentilici de Morella?”, “De qui és el vers ‘No hi havia a València dos amants com nosaltres?”, “On està el Penyagolosa?”, “Quin és l’origen de les festes de la Magdalena?”, “Per què se celebren les fogueres d’Alacant?” o “Com i quan celebrem els valencians l’amor?”.

En L’alfaruleta, un altre concurs per equips, un dau determina una categoria i una ruleta alfabètica, una lletra. Els participants han de trobar, per exemple, noms d’animals que comencen per la lletra b. L’equip que done més respostes en menys temps serà el guanyador.

El tercer, A la moda, és un taller creatiu adreçat a l’alumnat d’ESO, batxillerat i universitat “amb ànima de creadors, dissenyadors, dibuixants i que volen crear la seua moda”. El taller els dóna l’oportunitat de crear “un eslògan divertit i atractiu” per a animar la gent a comprar en valencià. Aquest missatge, que ha d’apel·lar “sentiments positius”, s’estampa en una samarreta o en una bossa de tela.

El conte volador és un taller creatiu d’escriptura adreçat també a l’alumnat d’ESO, batxillerat i universitat. A partir de l’inici d’un conte s’ha de redactar la resta de la història, per equips. Per exemple, una vegada redactat el nus, es fa un avió amb el paper i es llança a un altre equip, que haurà d’acabar d’escriure la història ja encetada.

El cinqué taller és el més indicat per als xicotets de casa. Paraules esteses consisteix a retallar lletres i a decorar-les. Després, amb aquestes lletres, es construeixen paraules “que apel·len a sentiments positius”. Finalment, amb aquestes paraules es construeixen frases que acaben sent esteses en un cordell.

Més de 100 pobles connectats per la llengua

El bus de la llengua va encendre el motor el passat 9 de març quan es va presentar aquesta campanya per a incentivar l’ús del valencià. L’endemà va fer parada a Castelló de la Plana, coincidint amb les festes de la Magdalena. Un dels propòsits clars des del principi és que aquest vehicle tinga una presència destacada en les principals festes tradicionals valencianes. Per això, després de la Magdalena, va arribar el torn de les Falles, a València, el de les Fogueres d’Alacant, del 20 al 23 de juny, i els dies 11, 13 i 14 d’agost el bus de la llengua va fer parada a Elx.

Durant el mes de setembre, el bus ha passat per algunes ciutats de la demarcació de València, com ara Riba-roja, Bétera, l’Eliana, Llíria i Oliva. També va fer parada al campus de la Universitat Politècnica de València, coincidint amb l’inici del curs universitari. Així, el dilluns dia 17 el bus va fer la seua primera parada a la Marina Alta, concretament a Dénia, per on continuarà, després del seu pas per Pego, pels pobles d’Ondara, del 26 al 27 de setembre, i Pedreguer, del 28 al 29 de setembre.

El bus de la llengua iniciarà el mes d’octubre fent parada a la capital de la Safor, Gandia, on coincidirà amb les festes de la localitat, i seguirà el seu recorregut per la Marina Alta visitant Xàbia, Benissa i Calp, i per la Marina Baixa, fent presència en Altea i Benidorm, des d’on seguirà l’itinerari cap a les comarques del sud que visitarà en novembre.

El viatge es pot seguir a la web del projecte (www.sempreteua.gva.es), en què figuren les pròximes parades del bus i un quadern de bitàcola. Des que va començar a rodar fins a març de 2019, un any després, el vehicle arribarà a 106 municipis.

Comparteix

Icona de pantalla completa