Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol reconeix que el País Valencià és el territori pitjor finançat

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha reconegut que el País Valencià és l’autonomia amb menys finançament per capita i s’ha compromés a pal·liar aquesta situació impulsant un nou sistema de finançament.

Durant una intervenció en la sessió de control del Senat, Montero ha respost així a la pregunta del senador de Compromís Jordi Navarrete, que li demanava per les mesures que adoptarà el govern espanyol per a donar solucions “a l’històric maltractament financer”.

Per a Navarrete, el País Valencià pateix una infrainversió que a més “s’executa tard” i ha subratllat que és una anomalia perquè els valencians són “pobres que contribueixen com a rics”.

Montero ha assenyalat que, mentre que arriba el nou model de finançament, l’executiu de l’Estat es compromet a aportar més recursos. En aquest sentit, ha ressaltat que han engegat la modificació de la senda d’estabilitat que permetrà disposar de 9.000 milions d’euros per a les comunitats autònomes, dels quals “1.200 aniran a la Comunitat Valenciana”. “Això permetrà revitalitzar els serveis públics”, ha matisat.

D’altra banda, Montero ha recordat a Navarrete que el seu govern treballa també en la reestructuració del deute, “amb el pas de 1.000 milions del deute del curt al mitjà termini”. A més, ha indicat que aportaran la quantitat corresponent al Consorci de la Marina de València que suma 300 milions d’euros.

El senador de Compromís ha qualificat els anuncis de la ministra d’Hisenda com a “puntades cap a avant”. Al seu torn, Montero ha insistit que continuaran treballant amb totes les autonomies i li ha recordat que la valenciana no és l’única que ha sigut infrafinanciada. “Sóc una ferma convençuda de la capacitat del país per a remuntar la crisi. Que la recuperació arribe a les famílies depén molt del treball de les comunitats autònomes”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa