El Congrés aprova per unanimitat investigar la planta Castor

La comissió d'investigació indagarà en les responsabilitats polítiques derivades de les irregularitats de la instal·lació gasística
/ València
26 setembre 2018 01:00h
la injecció de gas en període de proves al jaciment submarí

El ple del Congrés dels Diputats va aprovar aquest dimarts crear una comissió d'investigació sobre la planta Castor a proposta de Compromís i Units Podem. La iniciativa ha comptat amb el suport de tots els grups, amb 336 vots a favor, cap en contra i tres abstencions.

Aquesta comissió intentarà aclarir les responsabilitats polítiques sobre el magatzem de gas ubicat davant la costa de Vinaròs (el Baix Maestrat) així com buscar vies per a intentar reduir les indemnitzacions previstes a les empreses impulsores del projecte, que fins ara ha costat 1.350 milions d'euros als consumidors. Cal recordar que la setmana passada la Sala Penal de l'Audiència Nacional va confirmar la decisió de la jutgessa Carmen Lamela d'arxivar la querella interposada per la Xarxa de l'Observatori del Deute en la Globalització contra els exministres Joan Clos, Miguel Sebastián, José Manuel Soria, Magdalena Álvarez i Elena Espinosa així com contra el president d'ACS, Florentino Pérez.

La comissió investigarà "les possibles responsabilitats polítiques derivades de les irregularitats del procés d'adjudicació, finançament, construcció i indemnització" de la instal·lació. També analitzarà la manca de transparència en el sistema d'adjudicació i concessió per a construir i explotar el magatzem així com les possibles irregularitats vinculades al finançament del projecte.

Està previst que la comissió treballe durant tres mesos durant els quals podrà reclamar compareixences i demanar informació al govern espanyol i a altres administracions, així com a les empreses afectades.

També analitzarà els motius del sobrecost de l'execució des de l'inici fins a la suspensió del projecte i les disposicions normatives que es van aprovar per a blindar la inversió. Així mateix, abordarà l'existència de clàusules contràries a la concurrència pública i la suposada ocultació d'informes que advertien del perill de moviments sísmics a la zona que podrien afectar la població.

Compromís citarà Florentino Pérez

La diputada de Compromís, Marta Sorlí, ha celebrat que el parlament espanyol investigue les irregularitats del projecte i depure les responsabilitats polítiques pertinents. Sorlí ha aprofitat per a avançar els plans de Compromís en la comissió: "La primera petició de compareixença que registrarem serà la del director de la concessionària ACS, Florentino Pérez, eixe senyor intocable que s'ha estat emportant indemnitzacions milionàries de les arques públiques en contractes foscos".

La diputada considera que "tothom coneix el que ha tret l'empresa ACS del projecte fallit, més de 2.400 milions d'euros, però aquesta investigació servirà per a conéixer l'altra cara de la moneda i saber què treien del Castor els càrrecs implicats del PP i PSOE".

next