El Consell demanarà al govern espanyol que autoritze les Escoles Europees per a impartir valencià

Marzà lamenta que al centre educatiu d'Alacant no es pot oferir la llengua pròpia perquè no està autoritzat en l'àmbit estatal
/ València
26 setembre 2018 01:00h
El conseller d\'Educació, Vicent Marzà, visitant l\'Escola Europea Brussels IV amb motiu del Dia Europeu de les Llengües.

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha visitat, amb motiu del Dia Europeu de les Llengües, l'Escola Europea Brussels IV, al barri Laeken de Brussel·les. Aquesta és una de les tres Escoles Europees establides a sis països de la Unió Europea.

Les Escoles Europees són centres educatius públics que pertanyen als governs dels estats membres de la Unió Europea. La missió d'aquestos centres és proporcionar una educació multilingüe i multicultural per a alumnes d'Infantil, Primària i Secundària i estan adreçades principalment als fills del personal de les institucions europees.

Quatre d'aquestos centres educatius estan ubicats a la capital belga i seu de les institucions europees. Altres dues escoles estan a Luxemburg i també n'hi ha una a Alacant, Frankfurt (Alemanya), Mol (Bèlgica), Bergen (Holanda), Karlsruhe (Alemanya), Munic (Alemanya) i Varese (Itàlia).

L'alumnat estudia en quatre o cinc llengües, segons el centre

El conseller Marzà ha declarat que "a les Escoles Europees es fomenta l'estima per les llengües i la capacitat que tenen per a connectar les persones, parlen la llengua que parlen". Per això, ha indicat que "hem d'aprendre molt d'aquest alumnat i dels projectes pedagògics que es duen a terme a les Escoles Europees" i ha afegit que "són un mirall en el qual ens fixem, perquè la manera d'introduir l'aprenentatge de llengües és molt semblant a la nostra".

"M'ha agradat moltíssim veure com l'alumnat estudia també en gaèlic", ha reconegut el conseller, qui ha descrit que "ací [al centre educatiu de Brussel·les] l'alumnat pot accedir a llengües internacionals i també a la seua, cosa que els permet mantindre el contacte lingüístic i cultural amb el seu país".

Segons el conseller Marzà, "hi ha estats europeus que han incentivat que a les Escoles Europees es puguen impartir també llengües cooficials i no només la llengua comuna del país". En aquesta línia, ha avançat que "demanarem al govern de l'estat espanyol que autoritze oferir la nostra llengua, el valencià, en aquestes escoles".

A les Escoles Europees l'alumnat estudia en quatre o cinc llengües, segons el centre. En el cas de Brussels IV, s'ofereixen com a llengua de procedència el romanés, l'alemany, l'anglés, el francés, l'estonià, l'holandés, l'italià i el belga. Com a segona llengua obligatòria, anglés o francés; com a tercera llengua obligatòria, l'holandés, l'anglés, el francés, l'alemany, l'italià i l'espanyol, i com a quarta llengua específica, el gaèlic.

"Tenim una Escola Europea a Alacant i, ara com ara, a l'alumnat d’eixe centre no se li pot oferir el valencià perquè no està autoritzat en l'àmbit estatal. Volem que allà [al País Valencià] l'alumnat puga aprendre el valencià igual que ací a Brussels IV s'ofereix el gaèlic, per exemple".

next