La Universitat de València retira tres màsters criticats perquè "legitimaven les pseudociències"

La comissió d'estudis de postgrau analitza quatre cursos més pels mateixos motius
/ València
26 setembre 2018 01:00h

La Universitat de València ha retirat tres màsters que havien despertat queixes perquè incloïen entre els seus continguts teràpies alternatives a la medicina –com ara l'homeopatia, el reiki i la iridologia, entre d'altres– i "legitimar" aquestes "pseudoteràpies". A més, la institució estudiarà aquest dijous el contingut d'altres quatre cursos.

Fonts de la institució acadèmica han confirmat a Europa Press que ja van ser retirats el màster en Medicina Regenerativa i Antienvelliment, el màster en Acupuntura i el màster en Recuperació Funcional de l'Activitat Física i l'Esport.

Així mateix, aquest dijous se celebrarà una reunió de la comissió d'estudis de postgrau en què es tractarà aquest tema i la possibilitat d'eliminar altres quatre cursos. Així, s'estan avaluant un màster i tres diplomes.

L'Associació per a Protegir el Malalt de Teràpies Pseudocientífiques (APETP, per les sigles en castellà) va realitzar en juliol una petició a aquesta universitat perquè retirara aquestos ensenyaments i no "legitimara les pseudociències". El col·lectiu es refereix a pràctiques com l'homeopatia, el biomagnetisme, la bioneuroemoció, la reflexologia, la teràpia ortomolecular, el reiki o a falses tècniques de diagnòstic com la iridologia o la cinesiologia.

En aquesta línia, l'associació expressava "especial preocupació" per la Universitat de València, "que fa anys que imparteix un màster en medicina naturista, acupuntura i homeopatia, el qual arriba ja a la novena edició, i un altre màster en teràpies complementàries aplicades a la salut i l'equilibri personal, que acaba de ser creat".

"Sota aquestos noms –adverteixen– s'amaguen pseudomedicines que diuen poder curar, ja que l'aigua té memòria [l'homeopatia], que mitjançant la imposició de mans es poden curar malalties com el càncer [reiki], que mitjançant l'observació de l'iris es pot detectar l'estat físic, emocional i mental dels malalts [iridologia], que mitjançant l'estimulació de certs punts en peus, mans, nas i orelles es poden arribar a tindre efectes beneficiosos en alguns òrgans del cos per la reconducció dels canals d'una energia mística anomenada txi [reflexologia] o que els txakres tenen propietats que només la física quàntica pot estudiar i que serveixen per a curar malalties [teràpia quàntica]".

next