Diari La Veu del País Valencià
A quin tros del pastís ha de renunciar l’Estat per a garantir la suficiència financera de les autonomies?

El Grup de Decisió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) encarregat de la negociació política per a la reforma del sistema de finançament autonòmic s’ha constituït aquest dimecres, després de quasi cinc anys de retard, a la seu del Ministeri d’Hisenda a Madrid.

El País Valencià hi està representat per José Antonio Pérez i Rafael Beneyto. L’òrgan ha realitzat una primera aproximació a les metodologies a aplicar per a determinar la insuficiència de recursos de les comunitats autònomes, segons ha anunciat la Generalitat en una nota de premsa.

El Ministeri d’Hisenda ha plantejat dues metodologies. Una d’elles, proposada des de fa temps per la Generalitat, passaria per evidenciar l’actual situació de desequilibri vertical entre els fons assignats a l’Estat i a les comunitats autònomes i les competències a les quals han de donar cobertura els diferents nivells de l’Administració.

Això comportaria la reordenació dels recursos públics a l’estat espanyol, de manera que els diners es repartisquen no pensant en les administracions sinó en el pes que en les polítiques de despesa assumeix cadascuna de les administracions.

La Generalitat recorda que “les comunitats presten tres dels quatre pilars de l’estat de benestar: sanitat, educació i serveis socials” i planteja la necessitat de “posar fi a aquest desequilibri vertical”. L’Informe dels Experts encarregat pel govern de Rajoy, de juliol de 2017, ja va acreditar aquesta insuficiència, que es va xifrar en 16.484 milions d’euros en l’exercici de 2015.

Durant la trobada, els representants valencians han recalcat que el nou model “ha de donar cobertura a les necessitats financeres de les autonomies per a prestar els serveis bàsics dels ciutadans en condicions d’equitat, amb independència del territori on residisquen”.

Una negociació inèdita

La mateixa convocatòria de la reunió d’aquest dimecres va incorporar el reconeixement del Ministeri d’Hisenda de la manca de recursos de les autonomies, atés que, com a segon punt de l’ordre del dia, s’al·ludia a l’inici de l’anàlisi de les metodologies per a fixar “la insuficiència de recursos de les comunitats autònomes i, en conseqüència, l’equilibri del repartiment vertical de recursos”.

És la primera vegada que el govern espanyol accepta tractar aquesta qüestió. L’anterior executiu mai no va voler ni asseure’s a abordar el càlcul de la insuficiència financera de les autonomies.

Comparteix

Icona de pantalla completa