Diari La Veu del País Valencià
El Senat insta el govern espanyol a millorar les condicions de les aparadores del calçat

El Senat ha instat el govern espanyol, amb unanimitat de tots els grups parlamentaris, que prenga les mesures necessàries per a millorar les condicions de vida i de treball de les aparadores del calçat, el col·lectiu de dones que cus les sabates de la indústria del calcer de les comarques centrals i del sud del País Valencià.

La iniciativa l’ha portada al ple el grup parlamentari de Podemos. La senadora Vicenta Jiménez ha denunciat “la greu situació de precarietat que pateixen les aparadores”, víctimes de l”‘externalizació i fragmentació” del sector que ha propiciat l’aparició d'”una potent economia submergida”.

Segons ha explicat Jiménez, la indústria del calçat suposa el 5% del volum total de negoci de la indústria al País Valencià i mou més de 2.000 milions d’euros a l’any. Així ha indicat que és el motor de diverses comarques i especialment de les localitats d’Elx (Baix Vinalopó) i Elda (Vinalopó Mitjà). Així mateix, ha apuntat que el sector del calçat suposa l’1% del PIB de l’estat espanyol.

Segons ha exposat Jiménez, bona part de l’èxit de la indústria es deriva de la consolidació d’eixa economia submergida, situació que ha qualificat de preocupant perquè “té conseqüències terribles i genera desprotecció i degradació”.

Mà d’obra feminitzada i explotada

Segons ha relatat Jiménez, la mà d’obra en el sector està “feminitzada i en situació d’explotació” pel fet que parts de la cadena transcorre en entorns desregularitzats.

De la mateixa opinió és la senadora del PSOE, Riansares Serrano, qui ha recalcat que el sector té “rostre femení” i que suposa treballar a preu fet en “jornades inacabables a tres euros l’hora. Per aquest motiu, ha reiterat la necessitat de lluitar contra la invisibilitat d’aquestes treballadores pel que ha instat a intensificar les inspeccions de treball en el sector.

El Grup Parlamentari Popular, que s’ha sumat a la iniciativa proposada per Podemos, ha assenyalat que l’economia submergida “suposa una agressió contra els drets laborals” i genera una competència “deslleial i injusta”. Per aquest motiu, la senadora del PP María Rosario Rodríguez ha assenyalat la necessitat d’establir un pla de lluita contra l’economia submergida en el sector del calçat.

Per la seua part, la senadora del Grup Parlamentari Basc, Nerea Ahedo, ha felicitat les aparadores per organitzar-se per a reclamar els seus drets i les ha animat a seguir amb la seua lluita, ja que han de continuar “donant molts més passos”. En aquest sentit, la senadora de Podemos María Pilar Lima ha destacat que aquesta iniciativa és “la punta de l’iceberg” i “el començament del camí”. “Aparar fins ara era supervivència, a partir d’ara ha de significar dignitat”, ha sentenciat.

Comparteix

Icona de pantalla completa