Diari La Veu del País Valencià
València reclama la reforma de la Llei de Mecenatge per a cobrar l’IBI a l’Església

L’Ajuntament de València ha reclamat a les Corts Espanyoles i al govern de Pedro Sánchez una “reforma urgent i en profunditat” de la Llei del Mecenatge per a “garantir l’equitat fiscal distributiva per damunt de qualsevol privilegi” i tindre la capacitat de cobrar impostos com l’IBI a negocis lucratius de l’Església i altres entitats i confessions religioses.

La moció, aprovada aquest dijous amb els vots de Compromís, PSPV i València en Comú i el rebuig de Ciutadans i PPCV, respon, segons l’alcalde, Joan Ribó, a la petició que van fer més de setanta alcaldes de tots els partits en febrer de 2017 en el marc de la Declaració de València per un finançament local just.

El text insta el govern espanyol a “deixar als ajuntaments la discrecionalitat d’aplicar o no les exempcions fiscals” i, en el cas de mantindre’n algunes davant l’empara de la llei, “a compensar les hisendes locals la pèrdua d’aquestos ingressos, com ja es fa en el cas dels centres d’educació concertada”.

Per a això, prossegueix, han d’habilitar-se “amb caràcter urgent les corporacions locals que així ho sol·liciten per a regular el procediment tributari que agilite i facilite la gestió de la recuperació d’ajudes fiscals incompatibles o il·legals per ser contràries al dret comunitari i en l’àmbit local”.

En la defensa de la moció, Ribó ha justificat la petició tant en la Constitució com en el Tractat Fundacional de la Unió Europea i ha defensat que la realitat a l’estat espanyol, al País Valencià i a València és que “hi ha exempcions fiscals a activitats que ofereixen béns i serveis en competència” amb empreses que paguen els seus impostos.

“Unes empreses paguen religiosament els seus impostos i tributs mentre que unes altres fan la mateixa activitat però, per estar vinculades a organitzacions religioses, estan exemptes”, ha denunciat. L’alcalde ha afegit que aquesta situació es dóna amb algun hospital i universitat privada i en aparcaments i residències públiques.

Ha aclarit que no es tracta ni de centres de culte ni benèfics o d’activitats socials sense ànim de lucre sinó de “centres econòmics que entren al mercat en condicions diferenciades” i ha assegurat que només sent “malvolença per aquells que, sota el mantell de l’Església, es dediquen a fer negoci”.

“Malvolença a l’Església catòlica”

Precisament, de tindre “malvolença a l’Església catòlica” l’ha acusat el portaveu del PPCV, Eusebio Monzó, qui ha qüestionat si els seus motius eren lucratius, polítics o personals, a més de sostindre que “no hi ha cap actuació administrativa que done suport a aquesta decisió de gravar amb l’IBI l’Església siga quina siga la finalitat de l’activitat”.

El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha assegurat que el seu grup està d’acord “en línies generals” amb la moció encara que creu que “determinar si hi ha un fi lucratiu no es determina amb l’activitat a simple vista” i ha qualificat de “perillosíssim” que es deixe a criteris dels ajuntaments la possible exempció fiscal.

Comparteix

Icona de pantalla completa