Diari La Veu del País Valencià
El Magnànim immortalitza el llegat del mestre Vicent Esteve

El pati del Centre Cultural La Beneficència va acollir aquest dijous 27 de setembre la presentació del llibre ‘El temps guanyat. Memòries d’un mestre valencià’, obra autobiogràfica del professor i líder sindicalista de l’STEPV Vicent Esteve Montalvà. Professors, companys del sindicat i membres de l’escola valenciana van acompanyar la família d’Esteve en aquesta presentació de la seua obra pòstuma, que forma part de la col·lecció Moment. Memorialística de l’Institut Alfons El Magnànim, dirigida per Xavier Serra. En la presentació hi van participar el director del Magnànim, Vicent Flor; l’actual director de l’Agència Antifrau, Joan Llinares; el dirigent de l’STEPV, Joan Blanco, i la professora i escriptora Rosa Roig.

El llibre, que veu la llum sis mesos després de la malaurada mort d’Esteve durant el procés d’edició del llibre, narra la trajectòria personal, professional i sindical d’aquest fill de collidor de taronges. Al llarg de les pàgines de les seues memòries, Vicent Esteve Montalvà (Alzira, 1956-València, 2018) narra amb una prosa àgil la seua infantesa a Alzira (fill d’un collidor i d’una treballadora de magatzem de taronja), l’agitació política clandestina durant els darrers anys de la dictadura militar i els episodis violents de la transició democràtica valenciana així com l’entusiasme amb què centenars de mestres joves van iniciar la renovació pedagògica i l’ensenyament en valencià a les escoles. Esteve va exercir com a docent a Torrent, la Serrania, Sagunt i València, entre d’altres.

Esteve, que va ocupar càrrecs de responsabilitat al Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament (STEPV) tant a l’àmbit valencià (on va arribar al Secretariat Nacional) com a la coordinadora estatal (on va ser responsable de la política educativa coordinant les negociacions amb el ministeri), va aprofitar la seua experiència sindical per a analitzar el funcionament intern dels sindicats i l’efecte de les directrius educatives dels successius governs amb els quals va haver de conviure amb major o menor sintonia. Són, com ell va qualificar al prefaci del llibre, “les memòries d’un mestre valencià”, una bona ocasió per a reivindicar el paper que tota una generació de joves mestres va jugar en la renovació i en la transformació de les escoles valencianes.

Esteve, a més, va estar implicat a Escola Valenciana, al Consell Escolar Valencià, a la Mesa per l’Ensenyament del Valencià, a les Escoles d’Estiu i als Moviments de Renovació Pedagògica, a l’Observatori Estatal de la Convivència Escolar i a Intersindical Valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa