Diari La Veu del País Valencià
Ciutadans es queda fora de les meses de les comissions de Taula i del finançament de PSPV i Bloc

Tots els partits de les Corts llevat de Ciutadans estaran representats en les meses de les comissions d’investigació del finançament del PPCV a través de la trama investigada al cas Taula i dels contractes del PSPV i el Bloc amb l’empresa de publicitat Crespo Gomar.

Aquest divendres s’han constituït les noves comissions especials amb la votació de les respectives meses, els òrgans que dirigeixen els treballs. La majoria d’esquerra ha mantingut el control amb dos dels tres càrrecs que s’elegien.

La comissio de Taula, que investigarà el finançament del PPCV a través de la Diputació de València i de l’ajuntament de la capital quan estaven presidits per Alfonso Rus i Rita Barberà, estarà encapçalada per la diputada de Compromís Isaura Navarro. L’acompanyaran el socialista Alfred Boix en la vicepresidència i la popular María José Català al lloc de secretària.

Alhora, s’ha constituït la comissió que ha d’esbrinar els contractes que també investiguen diversos jutjats de l’empresa Crespo Gomar amb el PSPV durant l’època que estava comandat per Joan Ignasi Pla. La comissió també tractarà les relacions de l’agència de publicitat amb el Bloc i amb el PPCV d’Ana Kringe, a Dénia.

Ciutadans aspirava a un lloc en la mesa d’aquesta comissió, però, finalment ha quedat fora per la manca d’acord amb altres forces polítiques. Els tres partits del Botànic han consensuat els seus candidats i el PPCV ha votat pels seus.

La síndica de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, ha retret a l’esquerra la manca de generositat i l’afany per conservar la majoria en una comissió que afecta dos dels partits que la conformen. Però, ha culpat el PPCV pel seu ostracisme, “tot i ser el partit que va proposar la creació de la comissió” quan el cas va esclatar als mitjans de comunicació.

Ciutadans volia que el PPCV li cedira el lloc a la comissió del finançament de PSPV i el Bloc, però els populars estaven especialment interessats a pertànyer a aquesta mesa i van oferir el seu lloc al partit taronja a la mesa de Taula. Finalment, Toñi Serna (PSPV) i Jorge Bellver (PPCV) acompayaran César Jiménez com a vicepresidenta i secretari en la comissió de Crespo Gomar.

Sense vetos

Les dues comissions han donat un mes perquè els partits presenten les propostes de pla de treball que han d’incloure les peticions de compareixences. El diputat del PPCV Rubén Ibáñez ha expressat el temor que els socialistes i Compromís, amb la col·laboració dels “socis còmplices” de Podem, acaben entorpint la investigació.

El síndic del PSPV, Manolo Mata, ha garantit, però, que el seu partit no es negarà que comparega cap de les persones que convoquen els partits de l’oposició. Mata ha posat en valor la diferència amb el llarg període de majoria absoluta del PPCV, quan no es va acceptar cap comissió que investigara la gestió del govern. El diputat socialista ha destacat que “aquesta és la primera vegada que les Corts investigaran el partit del govern”.

Comparteix

Icona de pantalla completa