Diari La Veu del País Valencià
Manuel Molins, Premi d’Honor de les Arts Escèniques de la Generalitat

La Generalitat ha atorgat al dramaturg i estudiós Manuel Molins el Premi d’Honor de les Arts Escèniques de la Generalitat. El guardó serà lliurat a l’autor en el transcurs de la gala dels Premis de les Arts Escèniques, que se celebrarà el dilluns 1 d’octubre al Teatre Principal de València i es retransmetrà en directe per À Punt.

Manuel Molins ha sigut una figura clau de la història del teatre valencià i un renovador de la dramatúrgia valenciana. Amb aquest premi, la Generalitat vol reconéixer el seu amplíssim treball, els premis que ha rebut i la seua trajectòria incansable i coherent tant personalment com professionalment. És un reconeixement al conjunt de la seua obra i a la seua continuïtat.

Manuel Molins (Alfara del Patriarca, l’Horta Nord) té una àmplia formació universitària i professional com a professor, dramaturg i assagista. És membre del Pen Club, de l’AELC, AVEET, AAT, CPQ i acadèmic de l’AAEE. Va formar part del primer Consell Assessor de Teatre de la Generalitat Valenciana i de la Comissió de Dramatúrgia del Centre Dramàtic. També va ser professor de dramatúrgia de l’ESAD i d’altres escoles privades de teatre.

Molins va fundar el Grup 49 de Teatre Independent i va recórrer amb els seus espectacles tant la geografia valenciana com diverses ciutats de l’estat espanyol. També va dur la gerència i programació de l’empresa privada Studio, SA.

Com a professor i estudiós del teatre, ha participat en nombrosos congressos, simposis o jornades d’estudis i pràctiques teatrals i ha sigut jurat de diferents premis de teatre.

Com a dramaturg, ha publicat més de trenta obres originals, com ara Dansa de vetlatori, Centaures, Trilogia d’exilis, Abú Magrib, Monopatins (Skaters), Shakespeare (la dona silenciada), Una altra Ofèlia, Hamlet canalla, Les veus de la frontera i Poder i santedat (els àngels de Sodoma). També ha fet versions de Shakespeare, T. Williams, Tankred Dorst, Eduardo Ladrón de Guevara, Anton Txèkhov, el poeta romà Ovidi i Mercè Rodoreda. També ha treballat amb diversos poetes i poemaris per a l’escena; entre d’altres, Vicent A. Estellés i Joan Fuster. La versió per a l’escena del celebrat poema d’Alfred Tennyson Enoch Arden (1864) és un dels seus últims treballs. El pròxim serà l’estrena de la seua versió d’El jardí dels cirerers, d’A. Txèkhov.

Molins ha obtingut més de vint premis i alguns dels seus textos han estat traduïts a l’anglés, el francés, l’italià o l’eslové. Així mateix, la seua obra ha merescut una àmplia bibliografia d’anàlisis i estudis.

Comparteix

Icona de pantalla completa