La Guàrdia Civil en eixir d'un col·legi electoral l'1-O: "Ficava la porra com si no hi haguera demà"

Les gravacions de la intervenció de la Guàrdia Civil durant el referèndum per la independència de Catalunya mostren la duresa de la intervenció policial
28 setembre 2018 01:00h
Imatge enregistrada per la Guàrdia Civil durant la celebració del referèndum de l\'1 d\'octubre de 2017.

Nous arxius de vídeo i àudio de les càmeres de la policia espanyola i la Guàrdia Civil l'1-O mostren la reacció dels agents i els seus comandaments abans, durant i després de les intervencions als col·legis electorals. Amb força i crits aconseguien obrir-se pas i, després, una vegada als cotxes, comentaven l'operació i alguns fins i tot admetien que podien haver ferit la gent.

"Des de darrere ficava la porra cap a dins com si no hi haguera demà. I no hi havia collons. I empenyien, i empenyien. Si un no se n'ha anat amb la costella trencada, poc li ha faltat", afirma un agent. En els vídeos gravats per les seues càmeres 'Gopro', als quals ha tingut accés l'ACN, es pot veure i sentir com es preparen, com s'obrin pas a través de la multitud fins a l'interior dels edificis i com els escorcollen per a buscar urnes i paperetes.

Un dels vídeos de les càmeres 'Gopro' dels agents de policia és al Centre d'Atenció Primària al costat del Mercat del Guinardó, a Barcelona. A la gravació, es pot veure com els policies es preparen a les furgonetes i un cap els anima: "Vinga, senyors, anem cap a dins". Poc després, amb un megàfon, la policia avisa els ciutadans: "Atenció, la policia intervindrà per ordre del TSJC".

A les portes del mercat i l'ambulatori, la policia troba desenes de persones, i intervé amb força per desallotjar-los. De fet, els agents ho criden: "Tenim la força, tenim la força!", diu un d'ells. Un ciutadà remarca que estan allà pacíficament. "Només volem votar!", els crida, ben bé davant dels policies, i en unes imatges molt entelades per culpa de la pluja d'aquell matí.

En un dels clips de les gravacions dels agents en aquell mateix col·legi, es veu com agafen per la cara una senyora i l'estiren per la boca per traure-la de davant de la porta de fusta d'on s'havia agafat.

Una vegada dins, un dels policies resumeix la missió: "Una volta ràpida i si no trobem res marxem. Ací això és impossible". Els agents pugen escales i, al final, no saben si continuar buscant. "Jo crec que ja...no sé, mirem sota dels pupitres?", diu un. "Quinze minuts més", li responen.

En la desesperació per intentar trobar les urnes, els agents interroguen una senyora, a qui diuen que és apoderada i reclamen insistentment que diga on estan. Ella està molt nerviosa i diu que no ho sap i que ni tan sols havien començat a votar. Un dels agents amb casc li crida molt fort i a pocs centímetres de la cara, de forma intimidatòria: "Que on estan les urnes!", crida, espantant molt la senyora. Després, dos agents es queden amb ella i intenten tranquil·litzar-la i li diuen que fora ja hi ha una ambulància. Finalment, troben urnes i paperetes en un lavabo.

A l'escola Mare Nostrum, al passeig Valldaura del districte de Nou Barris, es pot sentir com un policia informa als seus superiors que uns mossos d'Esquadra que estan a prop "estan ací amb els telefonets informant".

Ja dins del col·legi es pot veure agents antiavalots i de la policia judicial davant de meses electorals, amb els seus membres asseguts, callats i amb el DNI damunt de la taula. Un dels agents diu als membres de les meses que ells també volen "fer les coses en pau". "Si ens deixaren entrar, li assegure que els convidaríem a cafè", afegeix. S'enceta un petit diàleg però un agent ho talla en sec tot dient: "No procedeix una discussió política, perquè no és la nostra professió".

Ja fora de l'escola altre cop, un dels comandaments crida als seus subordinats que no parlen amb ningú, mentre un agent intenta dialogar amb un ancià que els escridassa.

A l'escola Els Horts de la Rambla Prim, els agents, un cop a l'interior obren un fals sostre per buscar urnes i material electoral. També rebenten una porta a cops de mall, entren en un despatx i comencen a escorcollar la sala, plena de carpetes, armaris i altre material escolar.

Finalment, a l'escola Joan Bruguera de Girona, es poden veure diverses escenes de tensió a l'exterior. En una d'elles, un dels votants que es resisteix a l'entrada escridassa l'agent que porta la càmera al cap i li pregunta si "les puntades de peu als ous" i "els cops de puny" també els grava. Una noia, ben a prop, escridassa un altre agent dient-li que no li cride i que no li fa por.

El vídeo de la Guàrdia Civil a Sant Martí Sesgueioles

En un dels vídeos, es veu l'actuació de la Guàrdia Civil al municipi de Sant Martí Sesgueioles, on tot i ser només 370 veïns, van arribar-hi una quarantena d'efectius policials.

Els agents de la Guàrdia Civil van arribar al poble cap a les dues i tres quarts del migdia. Els esperaven uns tractors que tallaven el carrer d'accés a 'La Fàbrica', el local on hi havia el col·legi electoral i on els veïns tenien l'única urna del poble.

"Amb tranquil·litat, eh! Relaxats, eh, relaxats!", crida un dels guàrdies, que diu que parlarà amb els Mossos. Al vídeo, es pot escoltar la conversa entre la patrulla dels Mossos d'Esquadra i els efectius de la Guàrdia Civil.

"Hi ha xiquets menuts i gent major", explica un dels agents dels Mossos, que admet que no volen "merder" i remarca als guàrdies que els veïns són "pacífics". La Guàrdia Civil s'acosta a la desena de ciutadans atrinxerats davant del col·legi electoral, i el mosso intenta fer mediació.

"Jo vos ho explique, ells escolten i vosaltres preneu la decisió que vulgueu, d'acord?", diu l'agent dels Mossos als veïns. "Ells prendran les decisions que vulguen prendre, ja els hem informat que vostés estan en una actitud pacífica i no estan agressius, que estan fent les seues històries...jo només faig d'intermediari. Ells decidiran", admet el mosso.

Quan l'agent de la Guàrdia Civil intervé, saluda amb un "bon dia" en català i després demana a la gent que els deixen entrar. "Sabem la problemàtica que tenim, volem entrar. No volem fer...simplement volem fer la nostra feina", diu el guàrdia. I afegeix: "Volem endur-nos el que tenen dins i marxar".

Els veïns, però, criden 'no passaran' i els Guàrdies Civils marxen i un d'ells anuncia a la resta que han "intentat les negociacions i lògicament han fracassat". "Ens traiem la boina, ens col·loquem el casc, ens col·loquem els guants i tot serà pacífic. Retirem barricades, i aneu espentant la gent, fins que tinguem l'entrada lliure", diu, donant instruccions als gents.

Primer, la Guàrdia Civil es dedica a retirar les taules i les cadires col·locades davant de la gent però després un dels agents descobreix una porta lateral i canvien d'estratègia. "En rebentem aquella? Li fotem allà l'hòstia", diuen. Llavors, un altre dona instruccions: "Entrarem pel lateral, que no passe ningú cap avall. Un cordó ací fort, val?". I poc després, comença l'actuació policial i la càmera cau a terra i perd la imatge, però no el so.

En un dels següents elements de la gravació, quan la Guàrdia Civil ja marxa, es pot escoltar l'estat d'ànim dels agents. "Hòstia puta, quina liada! Buah, no podíem amb ells, quina força que tenien!", diu un agent. Van al cotxe, i se senten indicacions. "Des de darrere ficava la porra cap a dins com si no hi haguera demà. I no hi havia collons. I empenyien, i empenyien. Si un no se n'ha anat amb la costella trencada poc li n'ha faltat", asseguren. "Com espentaven els fills de puta!", afegeix un altre agent, que felicita als companys per l'actuació: "Heu aguantat de collons".

next