Diari La Veu del País Valencià
El tèxtil valencià es prepara per a acollir una trobada europea que consolide la seua recuperació

El ple del consell va aprovar divendres 28 de setembre el conveni de col·laboració entre l’Ivace i Ateval perquè Ontinyent siga la seu de la Convenció Europea del Tèxtil (EURATEX). La trobada, que se celebrarà el 24 d’octubre reunirà les principals patronals del sector tèxtil, així com les principals firmes tèxtils de l’estat espanyol i d’Europa.

Segons va explicar el conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent “el 68% de les firmes que assistiran són valencianes i de les 84 empreses expositores de la Fira, més del 50% són de la Vall d’Albaida, de l’Alcoià i del Comtat, i que el món del tèxtil valencià està funcionant molt bé perquè hi ha marca, diferenciació del producte i qualitat”.

Tal com ha explicat el coordinador de la convenció, Felipe Carrasco, va ser la patronal intertextil espanyola qui va pujar perquè la trobada es realitzara a l’estat espanyol i finalment es va triar Ontinyent, que està al cor del clúster del tèxtil valencià. El nucli del sector al País Valencià es troba a la comarca de la Vall d’Albaida i, a més d’Ontinyent, el formen Alcoi, Cocentaina i Albaida. El clúster valencià és el segon més potent, només superat pel català. Per darrere, en importància el segueixen Galícia, Andalusia i Madrid.

Carrasco assegura que la celebració a Ontinyent d’aquesta convenció suposa una gran oportunitat per al sector tèxtil valencià i espanyol, perquè les empreses podran compartir un dia amb les més punteres d’Europa. Des de l’Ivace i Ateval es considera fonamental que el País Valencià participe activament en les accions europees del sector tèxtil encapçalades per Euratex, la qual cosa permetrà implicar diferents agents públics i privats entorn d’una plataforma per al desenvolupament del coneixement i el desenvolupament tecnològic tèxtil.

La convenció, segons celebren des de l’Ivace, convertirà el País Valencià en un pol de referència europeu en el sector, que redundarà en benefici dels ciutadans i de les empreses, augmentant la capacitat de generació d’ocupació, la creació d’empreses de base tecnològica i l’oportunitat de desenvolupament i diversificació del teixit industrial valencià.

En l’acte es tractaran les principals línies estratègiques de futur del sector tèxtil i versarà sobre la cooperació industrial entre les regions per al foment de projectes innovadors i en la importància de l’economia circular i la producció sostenible com a propostes fermes de la indústria tèxtil europea. Així, Carrasco explica que uns dels temes principals serà la importància del desenvolupament industrial a través de la política territorial.

Un sector en recuperació

Segons les dades de què disposa la conselleria d’Economia, el volum de les exportacions ha passat de 200 milions en 2017 a 300 en 2017. És més, asseguren que en el primer trimestre de 2018 les vendes a l’exterior s’han situat en els nivells precrisi. Des del departament de Rafa Climent també destaquen que en els darrers anys l’ocupació en el sector ha crescut un 10%, cosa que suposa que el tèxtil dóna feina a 2.000 persones més. En total, el sector dóna feina a 20.000 persones a tot el País Valencià.

Les dades de l’Ivace apunten que el País Valencià ha sigut el cinqué territori exportador de productes tèxtils, en general, amb un 6% del total exportat per l’estat espanyol. Aquest percentatge s’incrementa en el cas dels productes tèxtils per a la llar, ja que en aquest cas el territori valencià és el principal exportador i acumula el 21% de les exportacions totals de l’estat espanyol.

Segons les darreres dades anuals de les quals disposa l’Ivace, l’any 2016 les exportacions del sector tèxtil es van incrementar un 6% les exportacions, però tot i això, la balança comercial és negativa, ja que es continua important més del que s’exporta. Els teixits de cotó són els productes tèxtils més exportats des del País Valencià, amb un 18% de les exportacions totals del sector tèxtil. Juntament amb els articles tèxtils per a la llar representen el 35% de les exportacions tèxtils.

França és el principal client de les empreses valencianes i acumula el 12% de les exportacions. Juntament amb Itàlia i Alemanya representen un 31% del valor exportat. Els mercats d’Algèria, els Països Baixos, Itàlia i Alemanya són els que han reflectit un major dinamisme, amb les majors taxes de creixement entre les principals destinacions dels tèxtils valencians.

En la Unió europea, la indústria tèxtil i de confecció és una de les més importants i representa aproximadament el 6% de l’ocupació en el sector de fabricació i el 3,1% de les exportacions totals de mercaderies. Segons les dades de què disposa l’Ivace, al País Valencià hi ha aproximadament 2.300 empreses tèxtils, que representen un 15% del total del negoci tèxtil a l’estat espanyol.

El País Valencià és el territori més potent pel que fa al subsector tèxtil de la moda, tant per nombre d’empreses com d’empleats. Segons l’Ivace, això es deu principalment a la importància del sector del calçat a Elx i Elda.

Comparteix

Icona de pantalla completa