Diari La Veu del País Valencià
Més de 300.000 pacients no es poden pagar els medicaments receptats

Un total de 311.599 valencians –dos milions de persones en el conjunt de l’Estat– no poden retirar els medicaments prescrits a causa de problemes econòmics. Les Illes Canàries, Andalusia i el País Valencià són les autonomies que lideren aquesta ‘pobresa farmacèutica’, segons l’últim Baròmetre Sanitari, amb dades de població de l’INE a data de l’1 de gener de 2018.

En concret, l’11,3% de la població canària, el 7,2% dels andalusos i el 6,3% dels valencians no poden pagar els medicaments receptats perquè no tenen prou diners. El perfil de les persones afectades, segons el Baròmetre, es correspon amb pensionistes amb rendes molt baixes, persones a l’atur i dones divorciades amb fills a càrrec seu a qui els exmarits no passen la pensió.

Per contra, l’autonomia millor situada és Astúries, on aquest problema afecta el 0,3% de la població, seguida del País Basc, Múrcia i La Rioja, amb percentatges entre l’1,5% i l’1,9%.

Precisament aquest diumenge, la Conselleria de Sanitat ha publicat en Twitter una piulada on informa que la taxa d’abandonament al País Valencià s’ha reduït en un 40% i comunica l’ampliació de les ajudes davant el copagament farmacèutic als col·lectius vulnerables.

En declaracions a EFE, el president de la Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP), Marciano Sánchez Bayle, ha criticat que el Ministeri de Sanitat “no haja fet cap intent d’avaluar l’impacte sobre la salut d’aquestes persones una vegada que no han pogut seguir els seus tractaments farmacològics”. Per a aquest portaveu, encara que en els últims tres anys s’han produït increments pressupostaris com a conseqüència de l’acord entre el Ministeri de Sanitat i Farmaindustria, “ni des de lluny s’ha recuperat la situació prèvia a la crisi” i totes les autonomies han vist empitjorar els seus serveis sanitaris públics.

A l’estat espanyol hi ha diferents règims de copagament de medicaments, des de la subvenció total que tenen les persones beneficiàries de pensions mínimes i no contributives fins al 60% que paguen les rendes majors de 100.000 euros, amb un límit de 61,75 euros per als pensionistes. Els jubilats amb menys de 18.000 euros anuals de pensió tenen un límit mensual de 8,23 euros i els que cobren entre aquesta quantitat i 100.000 euros, de 18,52 euros al mes. Entre les persones que treballen, el copagament farmacèutic és del 50% fins als 100.000 euros d’ingressos.

Comparteix

Icona de pantalla completa