Diari La Veu del País Valencià
València baixa als carrils bici els patinets que superen els 10 quilòmetres per hora

L’esborrany de la nova Ordenança de Mobilitat de València recull la catalogació de la Direcció General de Trànsit (DGT) pel que fa a l’ús dels vehicles de transport persona, els coneguts com a patinets elèctrics i, alhora, regula la manera en què aquest ha de conviure amb l’espai públic de la ciutat. Així, els patinets més menuts (tipus A), amb un pes de 25 kilograms i que no superen els 20 quilòmetres per hora, podran marxar per les zones de vianants respectant una distància d’un metre respecte als ciutadans i a menys de 10 km/h. Ara bé, tant aquestos vehicles com els de més potència (tipus B) i que arriben fins als 30 km/h hauran de circular pels carrils bici sempre.

Tanmateix, la regulació de l’ús dels patinets té un pes relatiu dins de l’esborrany que ha presentat aquest dilluns el regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de València Giuseppe Grezzi. El projecte que s’ha traslladat a la Junta de Portaveus del consistori està a l’espera de rebre diferents informes de l’advocat de la ciutat sobre normalització lingüística i no sexista de les regles proposa l’ordenança. Així doncs, Grezzi no ha donat una data concreta perquè entre en vigor la reglamentació, ja que el document ha de ser aprovat per la Junta de Govern, traslladar-se posteriorment als grups polítics, passar el procés d’exposició pública per a arribar finalment al ple.

L’Ordenança de Mobilitat conté diferents seccions en què es proposa la regulació d’ús dels espais per a vianants, la mobilitat de la bicicleta, els vehicles motoritzats, el transport públic i col·lectiu (EMT i Taxi), les zones de càrrega i descàrrega, la circulació dels vehicles de gran tonatge, les tipologies d’infraccions i sancions així com un glossari amb la nova terminologia que envolta els mitjans amb què es mouen els ciutadans. Això no obstant, les claus del document giren al voltant de la voluntat del fet que vianants i vehicles “convisquen” en harmonia, ha insistit Grezzi, qui ha recordat que segons les enquestes de mobilitat el 48% dels valencians fan trajectes interns a peu i el 42%, quan ha de traslladar-se, opta pel transport públic. “Volem una ciutat amable on el més important siga caminar”, ha indicat el regidor, per això “el vianant és prioritari” i, per tant, en “l’esperit” de l’ordenança està “protegir els espais públics” i que aquestos siguen “de qualitat”. En aquest sentit, Grezzi ha avançat que la normativa contempla la creació d’àrees de prioritat residencial (com Russafa, Ciutat Vella i Benimaclet).

Per on poden circular els patinets?

La DGT classifica els vehicles de mobilitat personal segons la seua potència i dimensions. Hi ha quatre categories: A, B, C1 i C2, les mateixes que recull l’esborrany d’Ordenança de Mobilitat. Tots els usuaris hauran de dur llum i timbre en els vehicles, no podran dur passatgers i la normativa suggereix incloure zones reflectants en l’aparell per a implementar la seua visibilitat respecte a altres conductors i vianants.

Els patinets tipus A, aquells que no superen els 20 km/h i un pes de 25 kg podran circular per zones de vianants a una distància d’un metre dels ciutadans que van a peu i no podran superar els 10 km/h; en cas que el carril bici estiga a la vorera, els usuaris no podran superar els 15 km/h i si aquest vial es troba en la calçada, podran anar fins als 20 km/h. Els patinets tipus B, amb una potència que arriba als 30 km/h i un pes superior, no podran circular per zones per a vianants i sempre hauran d’anar per carrils bici i ciclocarrers, on no es pot superar els 30 km/h. Els patinets tipus C1 i C2 sempre hauran d’anar pel carril bici o per la calçada.

La proposta de la regidoria apunta a incrementar els carrils bici per davall de les voreres, ha manifestat Grezzi, i en convertir en ciclocarrers vies com ara el carrer la Pau, és a dir, que es limitaria la velocitat a 30 km/h per tal que els patinets puguen circular per a aquelles zones on no hi ha carrils bici. En les zones residencials, aquestos vehicles elèctrics hauran d’anar a menys de 20 km/h. I, pel que fa a l’aparcament, els patinets podran amarrar-se a les forquilles destinades actualment a les bicicletes.

Pel que fa a les sancions, l’ordenança recull les que apunta la Llei de Trànsit, que són infraccions lleus, greus i molt greus que dependran de la velocitat de la infracció i el comportament de l’infractor en el moment de la maniobra.

Càrrega i descàrrega i motos

La nova ordenança proposa augmentar, escoltant les demandes del sector, ha apuntat el regidor de mobilitat, de nou a dotze les tones que podran dur els camions de transport d’ampolles per a l’hostaleria. El temps de càrrega i descàrrega passa dels 20 minuts als 30.

Per altra banda, les motocicletes podran aparcar en aquelles zones habilitades damunt de les voreres però sense fer ús del motor, és a dir, apagades, per tant, estarà prohibit circular amb tracció per les voreres. Les motos tampoc no podran circular pels carrils bus de la ciutat.

Altres mesures

Els usuaris de patinets no elèctrics, com els monopatins, podran circular per les zones de vianants “respectant” les normes com ara la distància amb els ciutadans que van a peu i la seguretat.

Una normativa “confusa i de difícil aplicació”

La presidenta de la Federació de Veïns de València, María José Broseta, ha indicat aquest dilluns que la nova ordenança de mobilitat, pel que fa a la regulació sobre patinets elèctrics, és “confusa i de difícil aplicació”.

Per a Broseta, “permetre que els patinets puguen circular per zones per als vianants a una velocitat màxima de deu quilòmetres per hora i a un metre dels vianants és obrir la porta al fet que aquestos vehicles s’apropien dels espais que haurien de ser d’ús exclusiu dels vianants, amb els consegüents problemes de convivència”.

En aquest sentit, ha advertit que es donaria “una situació que en altres ciutats com Barcelona ha generat molts problemes, fins al punt que han sigut prohibits en tota Ciutat Vella”. A més, la dirigent veïnal ha destacat que els criteris que estableix l’ordenança en funció de potències, distàncies i velocitats màximes en zones per als vianants són “massa subjectius perquè puguen ser aplicats amb eficàcia per la Policia Local”. “Portaran els agents mesuradors de velocitat i metres per a aplicar les sancions amb rigor?”, s’ha preguntat.

“Creiem que les zones per als vianants, ja de per si repletes de terrasses, mobiliari de diferents negocis, ‘top manta’ o vehicles de càrrega i descàrrega han de ser exclusivament per als vianants i, per això, per carrers i places per als vianants, tant ciclistes com usuaris de patinets elèctrics, haurien d’anar caminant amb el seu vehicle fins a enllaçar amb un carril bici, ciclocarrer o carrer, per on si que sembla adequat que circulen, ja que són zones amb vorera per als vianants i amb calçada amb prioritat per a aquestos vehicles”, ha explicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa