Marco reitera la necessitat de més pressupost per a À Punt però descarta els acomiadaments si no n'aconsegueix

La directora general de la radiotelevisió pública reconeix que amb els 55 milions actuals hauria de retallar "coses que ja s'estan fent"
/ València
1 octubre 2018 01:00h
Empar Marco ha explicat que la tele començarà amb emissions de proves amb continguts que ja hi ha a la web.

La directora general de la Societat Valenciana de Mitjans de Comunicació, Empar Marco, ha indicat aquest dilluns que si À Punt es queda en 2019 amb el seu actual pressupost de 55 milions d'euros, en lloc d'aproximar-se als prop de 69 que planteja l'avantprojecte aprovat pel Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), s'haurien de "retallar" algunes iniciatives posades ja en marxa.

Així mateix, ha estimat que un pressupost de 55 milions per a gestionar i mantindre un servei públic de qualitat i amb els continguts que es pretenen "és molt just", per la qual cosa ha reiterat que es requereixen més recursos. Al seu torn, Marco, que s'ha pronunciat així després de la presentació de la nova programació de la ràdio d'À Punt, ha considerat que es tracta "d'un servei tan necessari com qualsevol altre, com l'àrea de salut, com l'àrea educativa".

"Si ens quedàrem en els 55 milions hi hauria algunes coses que hauríem de retallar, això és una evidència. No podríem assumir tantes coses com volem fer. Això és així i ho sap tothom. No és cap novetat per a ningú", ha manifestat. "Tothom ha de ser conscient perquè no arribem", ha agregat, a més de destacar que 2019 serà "un any electoral" i que per això hi haurà "moltes més despeses".

Marco ha ressaltat que l'augment que es demana per a l'any vinent es troba dins de l'interval" establit. "Parlem del 0,35 per cent, no del 0,6. La forqueta va del 0,3 al 0,6 i estem demanant el 0,35 per cent", ha precisat la responsable d'À Punt.

Igualment, ha destacat que la petició que fa de comptar amb més recursos "no és res nou" sinó una cosa que ja va assenyalar "fa temps". En aquesta línia, ha exposat que per a "mantindre els mitjans públics, si volem ser creatius i obrir els platós que necessitem, fer programes informatius i altres coses, necessitem una mica més de pressupost".

Preguntada per la postura expressada pel president de la Generalitat, Ximo Puig, de descartar un augment del pressupost d'À Punt per a 2019, la directora general ha respost que el cap del Consell "el que ha dit és el que és normal, que hi ha moltes àrees que requereixen més pressupost". "No ha dit res més que això. I s'haurà de resoldre d'alguna manera. Ja ho resoldran. La nostra obligació és treballar i punt", ha plantejat.

D'altra banda, preguntada per si les retallades que podrien fer-se afectaria el personal, Empar Marco ha assegurat que "en matèria de personal no es retallarà en absolut gens ni mica". Ha agregat que quan es va aprovar a les Corts el pressupost actual es va fer "sabent quin era el pressupost de 55 milions i quin era el capítol u", de personal.

"En el capítol u sabien perfectament quants diners hi havia i quant personal hi havia. I estava aprovat, el personal i el pressupost", ha declarat, al mateix temps que ha reiterat que quedar-se amb 55 milions "suposaria no poder donar el servei públic" que es busca. "La gent ha d'entendre que ací hi ha unes necessitats bàsiques a mantindre. Xarxes socials, web, ràdio, televisió, això menja molts recursos", ha asseverat.

A continuació, ha recordat que quan À Punt va arribar a les dependències de l'antiga Canal 9 es va haver de "renovar tota la tecnologia" i escometre obres en dependències com "l'estudi 3 d'informatius" per estar "obsolet", així com preveure inversions per a "modernitzar" els sistemes de control o mantindre l'edifici, que és "molt car" i que compta amb "sistemes elèctrics i d'aire condicionat de fa trenta anys".

"Tot això són diners. Tot això requereix una inversió", ha insistit. Ha repetit que s'ha de "ser conscient" d'això i ha parlat de projectes previstos com l'"autodescripció" o la traducció a "llenguatge de signes" i d'iniciatives com "comprar bons productes de qualitat" i mantindre amb les productores una relació de "lleialtat" que "assegure que es pague bé a la gent".

Treballa per a tindre recursos propis

"Volem fer-ho tot. Som ambiciosos perquè crec que ho hem de ser", ha agregat Marco, que ha defensat la necessitat d'optar pel servei públic de radiotelevisió. "Si s'ha d'apostar una mica menys perquè tots anem molt justos, doncs una mica menys. Nosaltres ens espavilarem per a buscar recursos però estem demanant molt poc", ha matisat.

La directora general ha ressaltat que en À Punt es treballa "molt" per a rebre ingressos, com els comercials, no procedents del pressupost anual. "Treballarem molt per tindre recursos propis, per descomptat", ha afirmat.

Per la seua part, el president de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), Enrique Soriano, que també ha participat en la presentació de la programació de la ràdio, ha explicat respecte als comptes de l'ens públic per a 2019 que després de remetre la corresponent proposta a la Generalitat s'està a l'espera de "veure quin és el projecte de pressupostos que acabarà presentat" el govern.

Respecte a les paraules de Puig de no augmentar els recursos per a À Punt, Soriano ha comentat que aquest "sempre ha manifestat que considerava que calia ajustar el pressupost no solament dels mitjans públics sinó de tota la Generalitat" perquè "en aquestos moments les necessitats són importants en tots els àmbits". Així, ha opinat que la declaració del cap del Consell ha sigut "bastant clara" i "una apreciació que sempre ha realitzat".

Preguntat per si cap la possibilitat que es retire l'esmena que fixava en un terç del pressupost d'À Punt les despeses de personal, el responsable de la CVMC ha assenyalat que està en la llei i que "haurien de ser les Corts les que modificaren aquest apartat.

Audiències

Quant a les dades d'audiència d'À Punt i la data en la qual es podran conéixer de forma oficial, Marco ha indicat que es començaran a tindre "a partir de la setmana que ve". Així mateix, ha afirmat que es treballa perquè el senyal arribe a tot el territori.

"La gent ha de sintonitzar, ha de conéixer aquest producte i això tarda una mica a vindre. Aspirem a fer-ho bé, al fet que ens coneguen i a poc a poc anirà venint l'audiència i l'anirem fidelitzant", ha asseverat. Ha assenyalat, a més a més, que els responsables de l'ens no estan "obsessionats, en absolut, per les audiències".

next