Diari La Veu del País Valencià
El Consell prepara una llei contra la publicitat enganyosa arran l’estafa d’iDental

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha assegurat aquest dilluns que un cas com el de les clíniques iDental “no es pot tornar a repetir en la Comunitat” i s’està treballant en una norma per a prohibir la publicitat enganyosa a la regió, l’esborrany de la qual ja s’ha enviat als col·legis de metges o odontòlegs perquè “cap persona acudisca a un tractament sense tindre totes les garanties”.

Així s’ha pronunciat Barceló en una compareixença en la Comissió de Sanitat en les Corts a petició de Podem per a informar de les accions empreses per la seua conselleria davant les denúncies realitzades per pacients tractats en les clíniques iDental. Segons ha dit, aquesta és “presumptament una de les estafes més grans en l’àmbit sanitari dels últims anys”, abans de passar a explicar detalladament la cronologia de les denúncies, inspeccions i judicialització del procés.

La primera clínica iDental autoritzada al País Valencià data de 2013 i el Col·legi d’Odontòlegs va ser el primer a presentar una denúncia a la clínica de València, on es van detectar irregularitats en els procediments de treball, en l’arxiu o en l’esterilització. Per això, es va iniciar un expedient sancionador que estarà llest “aquesta setmana o la que ve”.

L’estiu passat es va procedir a l’entrada, per ordre de l’Audiència Nacional com a encarregada d’investigar el tancament d’aquestes clíniques en diferents autonomies, en les seus per a recuperar els expedients dels clients. En total, se n’han trobat 120.000 en les clíniques d’iDental en el País Valencià: 67.000 a València, 20.000 a Alacant, 14.000 a Alfafar, 10.000 a Elx i 7.000 a Betxí.

Segons ha precisat Barceló, no estaven indexats ni per ordinador alfabèticament, alguns fins i tot estaven fets a mà i no estaven en caixes ni ordenats, sinó que “molta de la documentació estava escampada per terra” o junt amb altres escrits.

A partir d’ací el treball de la Conselleria consisteix a identificar i ordenar eixos expedients per a entregar una còpia als afectats. Actualment 1.137 persones han acudit a la seu de Sanitat a sol·licitar el seu historial i es contactarà amb elles quan estiguen en disposició d’entregar la còpia, destinant recursos perquè puga realitzar-se “com més prompte millor”.

A preguntes de Podem i Ciutadans, la consellera ha assenyalat que no els consta que s’haja produït cap contagi d’hepatitis C en aquest cas i que, segons els han comunicat els experts, seria “complex” que es donara i, en tot cas, seria “molt difícil saber el seu origen”. El diputat Daniel Geffner ha assegurat que sap de pacients que han donat positiu, a la qual cosa Barceló ha replicat que si ha vist eixos expedients li’ls faça arribar, però hui dia la Conselleria no té constància de cap contagi.

També el PP li ha preguntat si creu que aquest cas era “evitable” per ser “predictible”, a la qual cosa la consellera ha afirmat que no era evitable en tant que els clients no sospitaven des del principi i “no els va generar desconfiança” en un primer moment, sinó que aquesta “es va produir després amb el temps, en veure que els tractaments no responien”.

També ha assenyalat que la inspecció no pot actuar “aleatòriament”, sinó que ho fa arran d’una sospita o denúncia, i ha defensat que en tot el procés s’ha actuat amb rigor i de manera “garantista” per a evitar que després les conseqüències judicials pogueren veure’s afectades.

Segons ha indicat, en aquest cas el hàndicap ha sigut la publicitat enganyosa, perquè es tracta de clíniques obertes amb l’objectiu “d’obtindre el crèdit al consum” amb les persones que “de bona fe pensen que eixos tractaments els rebran” a un preu menor. “El sistema ha fallat”, ha assegurat.

Comparteix

Icona de pantalla completa