El llibre il·lustrat reivindica la seua vàlua patrimonial i educativa amb la primera fira que se celebrarà a València

El Centre del Carme serà la seu de Baba Kamo, el festival que pren el nom del mític lleó pacifista i vegetarià creat per Carlos Pérez i dibuixat per Miguel Calatayud
/ València
2 octubre 2018 01:00h

El Centre del Carme serà la seu de la primera edició de Baba Kamo, festival i fira del llibre il·lustrat, que tindrà lloc els dies 14, 15 i 16 de desembre a la ciutat de València.

La Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) i l'Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana estan darrere d'aquest primer festival que té lloc a València dedicat a l'àlbum il·lustrat, un projecte que s'emmarca dins de les accions del Pla valencià de foment del llibre i la lectura 2017-2021 de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport i amb la qual es pretén valorar el treball dels diversos agents del món del llibre i la il·lustració gràfica valenciana.

"La il·lustració forma una part fonamental de la cultura visual contemporània com a element viu en evolució constant i amb les grans possibilitats de difusió que li dóna la seua reproductibilitat", ha indicat el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, durant la presentació aquest dimarts de la primera fira i festival del llibre il·lustrat. A més, ha afegit que "com sosté la il·lustradora txeca Kveta Pacovská, els llibres il·lustrats són el primer museu al qual acudim des de la nostra infància. Atresorem les seues imatges i les convertim en la nostra primera col·lecció d'art; de manera que formen, des de ben prompte, futurs lectors de paraules i imatges".

FULL havia detectat la manca d'un festival i fira específics sobre el llibre il·lustrat, unes publicacions "dirigides tant a públic infantil com adult, tot i la llarga tradició del món de la il·lustració gràfica valenciana i l'enorme quantitat i qualitat del treball dels nostres autors i autores, molts d'aquests, de reconegut prestigi nacional i internacional", ha destacat el president de la fundació, Jesús Figuerola. Els coordinadors del festival, Manuel Garrido, Paula Pérez i de Lanuza i Clara Berenguer, han destacat que Baba Kamo "constitueix una reivindicació ferma del llibre il·lustrat com una eina important de transmissió cultural, com un ric patrimoni artístic i literari, com un excel·lent element d'oci i com una indústria cultural que cal defensar i enfortir". A més, han reconegut sentir-se "molt emocionades per la bona acollida del projecte entre les editorials d'Europa i Amèrica Llatina que s'han interessat després dels primers contactes".

Finalment, Margarida Castellano, directora del Cefire Específic de Plurilingüisme de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, ha parlat de l'organització de les jornades de formació del professorat dins de Baba Kamo, per tal de "mostrar les possibilitats que té el llibre il·lustrat, sobretot en les classes de llengües, ampliant la concepció del docent com un docent total: que ensenya no només una llengua i una literatura sinó una altra manera d'observar el món i de comunicar-se".

Baba Kamo pretén aconseguir una periodicitat anual i inclourà les publicacions dirigides tant a públic infantil com adult i girarà al voltant de dos eixos principals. D'una banda, la instal·lació d'una gran fira especialitzada en llibres il·lustrats, en col·laboració amb l'Associació d'Editors del País Valencià, i que comptarà amb la participació d'editorials, llibreries i segells d'autoedició de caràcter internacional.

D'altra banda, s'està organitzant tot un seguit d'activitats de caràcter professional –com ara les entrevistes i reunions comercials dirigides a professionals de la il·lustració i editorials o les jornades de formació del professorat del Cefire– i també d'altres de caràcter divulgatiu per a diferents tipus de públics com són xarrades, lectures, titelles, tallers creatius, un combat de dibuix en directe i dues exposicions. Pel que fa a aquestes exposicions, una estarà dedicada al mític personatge de Kembo, el lleó pacifista i vegetarià del país de Baba Kamo, que ocuparà diferents espais dels carrers de la ciutat de València per tal de descentralitzar les activitats i arribar a alguns barris moltes voltes desatesos; l'altra mostra, amb el títol 'Babalunga i Kamolongos', serà el resultat d'una convocatòria internacional d'il·lustració editorial actual.

Baba Kamo és el nom del país fictici d'on prové Kembo, el lleó creat per l'escriptor, investigador i comissari d'exposicions Carlos Pérez i il·lustrat pel Premi Nacional d'Il·lustració Miguel Calatayud en el seu llibre Kembo. Incidente en la pista del circo Medrano, que conta les aventures d'un lleó vegetarià que no entén de fronteres ni de passaports, entremaliat i impertinent, juganer i pacífic, que viatja des del país africà fins a un circ europeu i conclou el seu periple a Hollywood per a convertir-se en l'emblema de la Metro Goldwyn Mayer.

A causa de la seua intel·ligència mordaç i el respecte pels lectors, així com la inabastable qualitat gràfica, la tria d'aquest nom ret homenatge a aquests dos autors valencians que amb els seus treballs han tractat de situar els llibres il·lustrats i les il·lustracions en el graó artístic que els correspon.

La identitat gràfica de Baba Kamo és obra de Yinsen Estudio, el tàndem de disseny format per Lorena Sayavera i María Pradera, en col·laboració amb Ana Penyas, autora de la il·lustració del cartell. Pel que fa a la marca i a la identitat d'aquesta, Yinsen Estudio ha realitzat un treball molt sintètic però al mateix temps d'una gran solidesa i amb certes reminiscències africanes, destinat a conviure en successives edicions amb estils d'il·lustració molt diferents.

Baba Kamo ha obert la convocatòria per als expositors de la fira adreçada a editorials, llibreries i segells d'autoedició i la convocatòria per a participar en l'exposició internacional d'il·lustració editorial, adreçada als il·lustradors i il·lustradores i de la qual se seleccionarà la persona que farà el cartell de la pròxima edició.

next