Diari La Veu del País Valencià
El Parlament de Catalunya rebutja suspendre els diputats empresonats i exiliats però aprova la delegació del seu vot

El Parlament de Catalunya ha rebutjat suspendre els sis diputats implicats en la interlocutòria del jutge del Suprem Pablo Llarena pel referèndum de l’1 d’octubre de 2017. La cambra, però, ha aprovat que aquestos parlamentaris –Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull– “designen” companys dels seus grups per substituir les seues funcions. Així, el parlament rebutja suspendre la seua condició de diputats als polítics empresonats o exiliats però els obliga a delegar el vot.

Ciutadans, PSC-Units i PP no han participat en la votació d’aquest dimarts al matí. De fet, els diputats de Cs i PP han marxat de l’hemicicle. Al seu torn, la CUP-CC s’ha desmarcat de JxCat i ERC en oposar-se en el segon punt del dictamen, que fa referència a la “designació” dels diputats.

Durant la seua intervenció al saló de plens, la diputada de JxCat Marta Madrenas ha apuntat que el debat és sobre la “democràcia”. El dirigent d’Esquerra Republicana, Gerard Gómez del Moral, ha assegurat que la discussió no s’hauria de fer perquè no hi hauria d’haver “presos, repressió i violació dels drets fonamentals”. El portaveu de JxCat, Albert Batet, i Del Moral (Esquerra Republicana) han demanat la votació separada del dictamen.

Per la seua banda, el portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, i el vicepresident segon de la Mesa, José María Espejo-Saavedra, han demanat la paraula per a opinar que no es pot produir aquesta votació separada argumentant que “no té sentit” que se substituisquen diputats si s’entén que no se’ls suspén. Els diputats del PSC-Units Ferran Pedret i del PPC Santi Rodríguez han fet una intervenció en la mateixa línia.

Just després, el president de Parlament, Roger Torrent, ha confirmat la separació dels dos punts argumentant que la decisió que preval és la seua, donant llum verda així a la votació. En aquest instant, Carrizosa ha anunciat que el grup de Cs marxaria del saló de plens. El PPC també ha abandonat l’hemicicle.

La votació que fa referència a la suspensió dels electes s’ha tombat amb els vots en contra de JxCat, Esquerra, CatECP i la CUP. La segona votació, sobre la “designació”, ha rebut l’oposició de la CUP-CC, però s’ha aprovat, ja que només es requeria la majoria simple. Així, l’acord entre JxCat i ERC –assolit la setmana passada– ha tirat endavant gràcies als vots a favor de CatECP. El secretari general del Parlament, Xavier Muro, ha comunicat a la Mesa que aquest segon punt sobre les designacions requeria majoria simple, ja que entén que el reglament del Parlament només explicita la majoria absoluta en el cas de les suspensions. Els sis afectats no han votat en cap de les dues ocasions.

Comparteix

Icona de pantalla completa