Diari La Veu del País Valencià
La Máquina recupera el Teatre Gran Cielo de València per a convertir-lo en laboratori de creació artística

La Máquina, la companyia encapçalada per Rafael Cruz i Gretel Stuyck, ha assumit la gestió de l’antiga sala Gran Cielo de València per als pròxims 20 anys, amb l’objectiu de convertir-la en un laboratori de creació artística. Sota la nova propietat, l’espai acollirà durant el primer any tres estrenes i una reposició amb el segell de la companyia.

Els seus directors i fundadors han relatat en la presentació la trajectòria de Gran Cielo, des de la seua època com a teatre amb aquest nom fins a quan va passar a dir-se sala Ultramar i recentment a convertir-se en oficina de l’Associació d’Actors i Actrius Professionals de València.

Per a la seua nova vida, La Máquina s’ha inspirat en l’activitat que va tindre com a laboratori en els seus orígens. “Per aquest motiu presentem la nostra sala com un laboratori de creació artística”, ha subratllat Cruz, amb l’objectiu de potenciar l’enriquiment cultural de València, informa la companyia en un comunicat. Com a laboratori de creació, els espectadors podran presenciar el resultat del mestissatge cultural mitjançant un “pont amb Llatinoamèrica” en una coproducció amb el Teatre Español de Madrid.

Mozart y el enano musical, Bestiari Animato, Vittoria, Elefantes, Opalalá i Hay que tirar les vacas por el barranco són les propostes que el públic podrà gaudir en les instal·lacions de La Máquina Laboratorio de Creación.

L’antic Gran Cielo també servirà d’espai de formació i seguirà amb l’oferta de classes de dansa, teatre, teatre musical i altres novetats. En el seu primer any, oferirà classes de dansa i teatre inclusiu, un projecte que pretén desenvolupar i “parar-li atenció” per a obrir-lo a nous públics. Paral·lelament, entre els projectes de Rafael Cruz i Gretel Stuyck està la creació d’un laboratori de dramatúrgia valenciana i el desenvolupament del Festival Iberoamericà de Teatre de València (Fitva).

Dos anys de la Máquina

La Máquina va sorgir fa dos anys com a espai per a la creació artística. Cruz i Stuyck gestionen l’espai com a punt d’unió entre la dansa i el teatre i ofereixen allí les seues classes i tallers per a la difusió de l’art. Després de dos anys de treball, se li ha presentat l’oportunitat d’assumir la gestió d’un altre espai, més enfocat a l’exposició de les creacions. D’aquesta manera, la companyia compta ara amb un espai addicional i més gran: La Máquina Laboratorio de Creación.

Comparteix

Icona de pantalla completa