Diari La Veu del País Valencià
Puig vol tornar de Moncloa amb l’11% de les inversions estatals en la butxaca

Després de mesos d’espera, el president de la Generalitat, Ximo Puig, visita aquest dimecres la Moncloa, on es reunirà per primera vegada de manera oficial amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Aquesta trobada prevista per al migdia i emmarcada dins de la ronda de contactes del president espanyol amb els diferents presidents autonòmics, permetrà al cap del Consell posar damunt la taula “l’agenda política valenciana”. El principal assumpte de la reunió serà el finançament autonòmic, que és el principal cavall de batalla del govern del Botànic a Madrid.

Puig ja va avançar aquest dimarts que l’infrafinançament serà el principal assumpte de la reunió. En la trobada explicarà que amb l’actual model el País Valencià no pot cobrir les despeses dels serveis bàsics –educació, sanitat i benestar social– i farà pedagogia de la proposta valenciana per al nou sistema de finançament. Un model que, segons el mateix Puig, “no és estrictament valencià” sinó un sistema que dibuixa un Estat “en el qual tots els ciutadans tinguen igualtat” i puguen gaudir de la mateixa qualitat assistencial en els serveis públics.

A l’espera que la negociació del nou model de finançament puga donar fruits, Ximo Puig anirà a Moncloa amb una solució transitòria per al 2019. El cap del Consell proposarà al president del govern espanyol que el País Valencià reba, via Pressupostos Generals de l’Estat de 2019, entre el 10 i l’11 per cent de les inversions. Un percentatge que representa el pes poblacional del País Valencià en el conjunt de l’Estat. És a dir, Puig proposarà a Sánchez fer efectiva l’anomenada ‘clàusula Camps’ –una disposició de l’Estatut que vinculava les inversions estatals al pes de la població–, encara pendent d’aprovació al Congrés.

Deute públic

Al marge de l’infrafinançament i la manca d’inversions estatals, Puig també demanarà al president Sánchez estudiar la manera de fer front al deute públic –xifrat en 46.000 milions d’euros– generat per la falta de finançament de l’Estat. El president valencià també traslladarà altres qüestions de “caràcter més conjuntural” però que formen part del plantejament del Consell perquè “l’agenda valenciana s’incorpore d’alguna manera definitiva en el govern d’Espanya”.

Puig també posarà damunt la taula la necessitat que la inversió en innovació no compute a efectes dèficit públic. “Si volem traslladar-nos a l’economia del coneixement, necessitem que no es contemple la innovació com una despesa més i, per això, pretenem que amb la cobertura pública-privada puguem aconseguir una situació de major inversió en I+D+i”, va assenyalar aquest dimarts el president Puig en un acte a Alacant.

Comparteix

Icona de pantalla completa