Diari La Veu del País Valencià
Climent presenta les accions i els ‘reptes’ del nou Pla Estratègic de la Indústria Valenciana

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, va presentar aquest dimarts en la Reunió de l’Observatori de la Indústria i dels Sectors Econòmics Valencians el Pla Estratègic de la Indústria Valenciana (PEIV) 2018-2023.

Climent va subratllar que el PEIV 2018-2023 “és un pla transversal, molt participat, consensuat i treballat amb tots els agents i sectors implicats”. El conseller va assegurar que “està treballat de baix cap a dalt i s’ha elaborat escoltant les necessitats de tots els sectors de la indústria de la Comunitat Valenciana”.

En aquest sentit, va detallar que la metodologia i la font d’informació bàsica del PEIV han sigut les conclusions d’un total de 15 meses sectorials que s’han celebrat amb la presència de responsables de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, de la Direcció General d’Indústria i Energia i de les diferents institucions sectorials. A més, “també s’ha produït una important tasca d’identificació dels sectors en l’àmbit d’actuació i la tipologia d’accions del PEIV”.

“Amb aquest Pla Estratègic 2018-2023 s’ha produït un canvi en el modus operandi establit perquè ja no treballem de manera unilateral i aïllada sinó que ara ho fem de manera coordinada amb els sectors productius el territori”, va continuar el conseller. En aquest sentit, Climent va afirmar que els sectors implicats s’han mostrat satisfets i contents amb aquest Pla Estratègic de la Indústria.

A l’Observatori de la Indústria i els Sectors Econòmics Valencians van assistir la secretària autonòmica d’Economia Sostenible, Sectors Productius i Comerç, Blanca Marín; la directora general d’Indústria i Energia, Empar Martínez; la sotsdirectora general d’Indústria, Maria Dolores Tarrazona, i la directora general de l’Ivace, Júlia Company. També hi van participar el secretari autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, José Luis Ferrando; el secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez, i representants de la CEV, del Consell de Cambres Oficials d’Indústria, Serveis, Comerç i Navegació de la Comunitat Valenciana, d’IBIAE, de CCOO-PV i d’UGT-PV.

El conseller va insistir en la importància que siga un Pla Transversal, ja que d’aquesta manera compta amb la participació de diferents organismes de l’administració en benefici del sector industrial.

6 eixos estratègics

El PEIV 2018-2023 compta amb sis eixos estratègics que permetran prioritzar i definir les actuacions establides. L’eix 1 és la innovació, que preveu accions encaminades a la generació i desenvolupament dels processos d’innovació a les empreses industrials. L’eix 2 és la transformació digital, que dóna suport als processos de transformació digital en totes les funcions empresarials. L’eix 3 és la internacionalització i millora de les empreses en les cadenes globals de valor.

L’eix 4 és el talent, formació i ocupació de qualitat amb suport a les accions de millora de la formació de recursos humans i la seua adequació a les necessitats formatives de les empreses industrials i la interrelació entre el sistema educatiu, ocupació i indústria. L’eix 5 és l’estratègia energètica i les millores en el sector energètic i l’eix 6 és la cooperació i col·laboració entre empreses, clústers, consorcis i sectors.

Cadascun dels eixos estratègics formula una sèrie d’objectius estratègics que es pretén aconseguir amb la realització de diferents actuacions, moltes de les quals han sigut previstes en la taula d’accions prioritzades per les meses sectorials.

15 sectors i 3 àmbits d’actuació

Respecte a classificació de les activitats productives que s’inclouen en el PEIV 2018-2023, es reconeixen 15 sectors o grups d’activitats que són les següents: productes infantils; fusta i mobles; tèxtil; joguets; marbre; arts gràfiques; envasos i embalatges; energia; ceràmica; químic; automoció; plàstic; metall mecànic; calcer, i alimentació.

A l’hora d’implementar les línies d’actuació que donen resposta als reptes de la indústria valenciana, es farà a partir de diferents nivells o àmbits d’actuació: les empreses; les estructures interorganitzatives (com ara els clústers i els consorcis), i les institucions que interactuen entre els actors sectorials, els instituts tecnològics, les associacions empresarials i altres institucions.

El PEIV ja preveu un conjunt d’accions concretes en matèria de política industrial per a desenvolupar en l’exercici de 2019. Així, entre altres, hi ha ajudes per a associacions empresarials industrials; subvencions per a la contractació de joves doctors per al desenvolupament d’un projecte de transferència tecnològica en empreses valencianes; ajudes per a l’atracció d’empreses al districte digital d’Alacant i Línia nominativa Indústria 4.0; la generació d’una xarxa d’agents de la innovació per a promoure l’explotació de resultats del coneixement i la seua transferència a les empreses, i subvencions per a la realització d’estades de personal investigador doctor en empreses valencianes.

Comparteix

Icona de pantalla completa