Diari La Veu del País Valencià
El complex de Bombas Gens s’amplia amb un centre social per a trenta-sis menors vulnerables

“Canviar el món perquè siga un poc millor”, podria ser una frase que recorda un eslògan de tarannà humanitari. Les paraules les va verbalitzar aquest dimecres la directora de la Fundació Per Amor a l’Art, Susana Lloret, després de presentar un edifici de 1.388 m2 distribuïts en quatre plantes annex a l’antiga fàbrica Bombas Gens, al barri de Marxalenes, amb capacitat per a atendre les necessitats educatives i conductuals de fins a 36 menors en risc. Al remat, “acompanyar-los perquè la transició a la vida adulta siga un camí més fàcil”, va dir la responsable de l’Àrea Social del Centre Jove, Soledad Martínez.

El projecte, que es va posar en marxa el passat 17 de setembre, no estava en principi entre els propòsits de la Fundació Per Amor a l’Art, això no obstant, després de consultar el barri sobre a quines necessitats podia donar resposta la fundació, va nàixer la idea d’obrir un Centre Jove amb capacitat per a 36 menors vulnerables –amb edats compreses entre els 12 i els 16 anys– dotat amb deu professionals, un equip integrat amb educadors i monitors, que ofereix servei de menjador, suport extraescolar, tallers de formació preprofessional –com ara de perruqueria i electricitat– i activitats d’oci i temps lliure.

El Centre Jove tracta de pal·liar les realitats d’uns menors que viuen en contextos familiars complicats. Són xiquets que passen molt de temps sols a casa perquè sovint els progenitors treballen durant moltes hores del dia; tanmateix, disposen de pocs recursos econòmics i tots han passat situacions conflictives. Tot i que el germen del centre cal trobar-lo en l’Escola d’Estiu que va obrir la Fundació Per Amor a l’Art el passat mes de juliol, ara que mamprén el curs acadèmic, alguns menors han continuat acudint al Centre Jove i es troben en el procés d’adaptació i incorporació progressiva.

L’equip de professionals que atendran els menors al Centre Jove junt amb Susana Lloret i Soledad Martínez (al centre). / DIARI LA VEU

Perquè els xiquets puguen anar de 14.30 a 19.30 de dilluns a divendres a l’edifici “tant el menut com la família han de voler vindre”, va enumerar Soledad Martínez com a primer requisit per a poder ocupar una de les 36 places adreçades als xiquets en situació vulnerable de Marxalenes. La segona pauta que s’ha d’acomplir és que el preadolescent no consumisca cap substància i, en aquest cas, el Centre Jove vol ajudar aquestes famílies i, per tant, “posarem les famílies en contacte amb els serveis socials” perquè puguen assistir els menors sobre les possibles addiccions, va advertir la responsable del centre. A més a més, els menors poden acudir al Centre Jove en cas que siguen derivats des d’entitats com els Serveis Socials Municipals, els centres educatius del barri i altres institucions amb programes de prevenció. Amb tots ells, va afirmar Martínez, s’ha dialogat i es manté una contacte fluid per a crear una “xarxa” per a donar solucions als menors i que aquestos “vagen creant records positius”.

Entre les activitats que ofereix, el Centre Jove disposa de cuina i cuiner per a oferir el servei de menjador a aquestos xiquets que es troben cursant l’Educació Secundària Obligatòria, una etapa on els centres educatius no disposen d’aquest i, “en alguns casos, els xiquets no mengen fins que acudeix un adult a la nit”. Per a aprofitar aquesta instal·lació, també es realitzaran tallers de cuina “perquè volem que aprenguen a ser autònoms”, va matisar Susana Lloret. Dins dels tallers, també s’impartiran activitats de dansa i percussió africana, informàtica, electricitat i perruqueria, a més d’esports i oci. La intenció és que els xiquets mengen al Centre Jove i tinguen assistència acadèmica però també reservar temps i espai per a la sociabilització. Durant els intervals de temps en què els instituts estiguen tancats, els menors faran activitats ludicocoeducatives, similars a les que es van realitzar durant l’Escola d’Estiu de Bombas Gens.

La cuina del Centre Jove disposa d’un professional per a elaborar els menús i fer tallers. / FRANK GÓMEZ

I, aprofitant que el complex de Bombas Gens s’amplia amb aquest centre social, els menors visitaran les exposicions programades en l’antiga fàbrica, disposaran del suport dels mediadors culturals del centre i s’està treballant per a posar en marxa tallers artístics al voltant de l’art urbà.

“Açò no és una ludoteca”, va sentenciar Martínez, sinó que “volem donar eines perquè es desenvolupen com a persona, acompanyar-los i donar-los suport, estimular la seua autoestima i evitar que abandonen el sistema educatiu”, va explicar la responsable de l’Àrea Social. Per això, el treball dels professionals del centre no serà només amb els menors, sinó també amb les seues famílies “perquè valoren els recursos que els posem a l’abast” i, en cas que prenguen la decisió d’abandonar el Centre Jove –ja que l’assistència no és obligatòria–, “se li manté la porta oberta per si vol tornar”, va apuntar Soledad Martínez.

L’edifici del Centre Jove s’alça dins del complex de Bombas Gens respectant l’estructura arquitectònica. / FRANK GÓMEZ

Un edifici integrat al complex

Els arquitectes de Bombas Gens han sigut els responsables de desenvolupar el disseny i construcció d’un edifici annex que disposa de 1.388 m2 que es reparteixen en quatre plantes. El Centre Jove s’integra dins del conjunt atenent que l’antiga fàbrica està catalogada com a Bé de Rellevància Local, de manera que l’obra ha respectat al màxim l’estructura arquitectònica del complex original.

L’edifici, al qual s’accedeix des del carrer doctor Machi, disposa d’una sala de professors; despatx de direcció; sala d’informàtica; tres aules multiusos; tres sales per a tallers relacionats amb l’art, l’expressió corporal i activitats preprofessionals, i un menjador amb cuina.

Comparteix

Icona de pantalla completa