Diari La Veu del País Valencià
El compositor alcoià Javier Darias i el Cuarteto Quiroga, guanyadors dels Premis Nacionals de Música de 2018

El compositor alcoià Javier Darias junt amb el Quartet Quiroga, en la modalitat d’Interpretació, han sigut guardonats aquest dimecres 3 d’octubre amb els Premis Nacionals de Música corresponents a 2018. Aquestos premis, que concedeix anualment el Ministeri de Cultura i Esport, estan dotats amb 30.000 euros cadascun.

El jurat ha atorgat el premi en la modalitat de Composició a Javier Darias Payá (Alcoi, 1946) “per la qualitat i solidesa de la seua obra, per la seua dilatada trajectòria en l’àmbit de la creació, per la seua important faceta d’investigador musical amb la publicació de significatius estudis a l’entorn de les teories escalístiques (‘Lêpsis I’, ‘Lêpsis II’, ‘Estudis i classificació de les maneres’ o ‘Les transposicions limitades en la teoria escalística’)”.

Així mateix, han valorat “la seua tasca al capdavant de l’Escola de Composició i Creació Artística (ECCA), que acaba de celebrar el seu 30é aniversari i en la qual s’han format diverses generacions de compositors”.

Quant al Cuarteto Quiroga, el jurat ha resolt concedir-li el premi “per ser un dels conjunts de cambra més singulars de la nova generació” i “per la seua implicació en la difusió de la música actual, especialment de la creació espanyola”. Així mateix, ha destacat “la seua significativa tasca docent i la seua projecció internacional, que els ha portat als principals festivals i sales de concerts d’Europa i Amèrica, amb projectes de col·laboració amb artistes de la talla de Martha Argerich, Javier Perianes, Veronika Hagen o Valentin Erben”.

Darias, químic de formació i artista vocacional

Javier Darias, artista de vocació multidisciplinària, va ser deixeble de Patricio Galindo a València i de Juan Hidalgo a Madrid i es va formar com a químic especialitzat en ceràmica en el Departament de Silicats de la Facultat de Ciències de València. Va iniciar la seua carrera en els anys 70, període en el qual va realitzar la major part dels seus treballs combinant diferents manifestacions artístiques (pintura, escultura, dibuix i collage, fotografia, noves grafies, instruments preparats).

Des de 1988 ha col·laborat en la creació de les orquestres Simfònica d’Astúries, amb Edmond Colomer; Real Filarmonía de Santiago, amb Helmuth Riling; Orquestra del Palau dels Arts de València, amb Lorin Maazel, i les Simfòniques de Tenerife i Galícia, amb Víctor Pablo, amb qui prossegueix la seua labor com a assessor per a audicions. Des de 2008 col·labora amb Eiji Oue en l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.

És acadèmic numerari de la M.I. Acadèmia de la Música Valenciana i acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. Com a docent ha sigut professor en nombrosos cursos impartits tant a la Universitat de Salamanca com als conservatoris de Pamplona, Alacant i La Corunya, entre d’altres.

Les seues investigacions escalístiques, harmòniques i formals estan recollides en el seu tractat ‘Lêpsis’ (vol.I, 2006, i vol.II, 2010) i en les relatives al terreny acústic i al teòric i pedagògic, destaca el seu llibre Una Carta a David Tudor (1992).

Les seues composicions orquestrals i camerístiques estan recollides en nou discos monogràfics i les seues simfonies han sigut publicades per l’Ed. EMEC (Madrid) i gravades per les orquestres Simfònica de Tenerife, Galícia, RTVE i Royal Philharmonic Orchestra de Londres. Darias dirigeix l’Escola i el Col·lectiu de Compositors de l’ECCA des de la seua fundació en 1987 i, des de 1996 a 2000, va estar al capdavant, a Sevilla, de l’Aula de Composició Manuel de Falla de l’Orquestra Jove d’Andalusia (OJA).

Cuarteto Quiroga

Segons Cultura, el Cuarteto Quiroga –compost pels violinistes Aitor Hevia i Cibrán Sierra; el violista valencià Josep Puchades i la chelo Helena Poggio– està considerat com un dels grups més singulars i actius de la nova generació europea, internacionalment reconegut per la seua forta personalitat com a grup i per les seues interpretacions audaces i renovadores, amb un repertori que abasta des del segle XVIII fins a l’actualitat.

El conjunt, que va nàixer amb la voluntat de retre homenatge al gran violinista gallec Manuel Quiroga, es va formar amb els mestres Rainer Schmidt, Walter Levin i Hatto Beyerle, a l’Escola Reina Sofia, la Musikhochschule de Basilea i l’European Chamber Music Academy (ECMA). En el seu estil musical han influït també mestres com György Kurtág, Ferenc Rados, András Keller, Eberhard Feltz i Johannes Meissl.

És un quartet habitual a les sales més importants del panorama cambrístic internacional, com ara la Wigmore Hall de Londres, la Philharmonie de Berlín, el Frick Collection i el Lincoln Center de Nova York, l’Invalides de París, l’Auditori Nacional de Madrid o l’alemany Heidelberger Frühling, entre d’altres.

El conjunt va ser nomenat quartet resident responsable de la col·lecció de Stradivarius del Palau Real de Madrid en 2014 i en les temporades 2011-12 i 2012-2013 va ser convidat com a grup resident a l’Auditori Miguel Delibes de Valladolid.

El grup, que té la seua residència oficial en la Fundació Museu Cerralbo de Madrid, ha desenvolupat una intensa activitat concertística al llarg de 2018, que li ha portat a la String Quartet Biennale d’Ámsterdam i a ciutats com Bèlgica, Suïssa, Alemanya, Suècia, Canadà i Polònia, a més d’actuar en diverses localitats espanyoles. En els pròxims mesos també tenen previstos concerts a Holanda, Alemanya, Anglaterra i Suïssa.

A més del vessant interpretatiu, els membres del Cuarteto Quiroga exerceixen la docència de la música de cambra en diferents institucions, com ara el Curs Internacional de Llanes o la Càtedra de Quartet i Música de Cambra del Conservatori Superior de Música d’Aragó, i són convidats regularment a impartir classes en la JONDE i en Conservatoris Superiors i Universitats de tot Europa, EUA i Amèrica Llatina.

El grup ha rebut múltiples premis al llarg de la seua trajectòria, com ara la Medalla d’Or del Palau de Barcelona (2006) i el Premi Ull Crític d’RNE (2007). Així mateix, han sigut premiats en concursos internacionals per a quartet de ciutats com Bordeus, Pequín, Ginebra i París.

Comparteix

Icona de pantalla completa