Diari La Veu del País Valencià
Marina Albiol dimiteix per la inacció de la direcció d’IU després de denunciar casos d’assetjament

L’eurodiputada d’Izquierda Unida Marina Albiol ha presentat aquest dijous la seua dimissió com a portaveu de la formació en l’Eurocambra a causa de la inacció de la direcció a l’hora de fer front a diversos casos d’assetjament per part d’altres diputats, als quals no cita, segons van confirmar a EFE fonts pròximes a la política. Albiol ha fet arribar la seua renúncia per carta al coordinador general d’IU, Alberto Garzón.

La política valenciana explica en eixa missiva que pren la decisió després de no rebre resposta a dues comunicacions als responsables de Política Internacional i Organització per a denunciar l'”assetjament moral, laboral i físic que estava patint per part dels eurodiputats i eurodiputades”. “La direcció podria haver iniciat d’ofici un expedient sancionador davant el coneixement de fets tan greus, però no ha sigut així”, es lamenta Albiol en la carta, en la qual afegeix que “no hi ha hagut cap tipus de sanció i s’ha instat els treballadors a continuar treballant amb aquestes persones”. Per tot això, finalitza Albiol, “com que no compartisc aquestes actuacions, que contravenen els principis més bàsics d’una organització d’esquerres, he decidit dimitir com a portaveu”.

De la delegació d’IU en l’Eurocambra formen part, a més d’Albiol, Javier Couso, Paloma López i Ángela Vallina. L’eurodiputada Brega Senra va iniciar la legislatura sent part de la delegació d’IU però fa poc més d’un any la va abandonar per a ser independent.

Fonts properes a Albiol (Castelló, 1982) van dir que l’eurodiputada valenciana no vol fer més declaracions més enllà de la carta enviada a la direcció d’IU. Precisament aquest dimecres, l’Eurocambra anunciava la creació de cursos pilot contra l’assetjament en la institució, entre altres mesures engegades en els últims mesos que incloïen major presència de professionals externs per a avaluar aquest tipus de casos, en els quals els assistents parlamentaris, especialment, es troben en situació vulnerable si l’assetjador és un eurodiputat.

La direcció federal respon

Davant tals acusacions, la direcció federal emetrà un comunicat amb el qual vol “deixar clar” que “en tot moment” ha actuat davant les queixes rebudes per part d’alguns treballadors d’aquesta delegació. La comissió col·legiada explica al text que “la direcció ha realitzat seguiment, s’ha reunit amb les parts i ha portat la problemàtica als òrgans d’Esquerra Unida en dues ocasions”.

A més, assenyalen que un dels casos ja es va resoldre amb un procés de mediació i que l’altre està sent analitzat en aquestos moments, ja que se’ls va comunicar per carta “aquesta mateixa setmana”, el passat 1 d’octubre. “Donada la naturalesa del cas, en a penes tres dies resulta impossible abordar-ho per complet i amb la serietat que requereix. De fet, teníem previst, i així ho farem, abordar aquesta situació en la reunió de la Comissió Col·legiada d’IU del pròxim dilluns 8 d’octubre”, informen.

En aquest sentit, la cúpula federal d’IU aprofita el seu comunicat per a informar que abordaran de nou “la situació de la delegació” i que proposaran “solucions concretes que permeten respectar els drets de les companyes que treballen en la delegació i dels càrrecs públics”. En tot cas, la direcció defensa que ha intervingut “en el dia a dia de la delegació” i que ha intentat “resoldre els problemes amb la cautela i la serietat que correspon”. “Hem de preservar la presumpció d’innocència i alhora la confidencialitat de les persones denunciants fins a l’esclariment dels fets i la presa de decisions corresponent”, afegeixen.

Comparteix

Icona de pantalla completa