Diari La Veu del País Valencià
Valencians i aragonesos es manifestaran diumenge per a demanar el tram Sagunt-Saragossa del Corredor Cantàbric-Mediterrani

Els convocants de la manifestació pel tram Saragossa-Terol-Sagunt del Corredor Cantàbric Mediterrani que se celebrarà aquest diumenge a València han apel·lat a raons de despoblació i de cohesió dels territoris per a defensar la importància d’invertir en aquesta infraestructura.

Els organitzadors han presentat la marxa, que està concebuda com un “dia de convivència i de reivindicació” dels valencians i els aragonesos i que comptarà amb 100 tambors i bombos de Terol i una batucada, segons ha explicat en roda de premsa el president de la Federació de Veïns de Terol, Pepe Polo. La manifestació, que té el suport de més d’un centenar d’organitzacions entre institucions, partits polítics i associacions empresarials, sindicals i veïnals, partirà diumenge a les 11 hores del carrer Xàtiva, recorrerà Colom en sentit invers al de la circulació i conclourà en Navarro Reverter sota una pancarta “per la cohesió social”.

Vint autobusos es desplaçaran des de Terol per a participar en la marxa amb l’objectiu, segons Polo, d'”omplir els carrers de València” en una reivindicació d’inversions en el tram i amb l’objectiu que la Unió Europea “rectifique” i incloga la via en la xarxa ferroviària transeuropea. S’han mostrat “optimistes” en el fet que es produïsca eixa inclusió i que la Unió Europea assumisca la importància d’un corredor “fonamental” per a les poblacions de València, Sagunt, Terol i Saragossa del seu potencial econòmic i del seu valor per a les relacions econòmiques i socials, segons ha destacat el president de la Confederació d’Associacions Veïnals i Consumidors de la Comunitat Valenciana (CAVE-COVA), Juan Antonio Caballero.

Per al director territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana, Francisco Molina, a més dels beneficis en la lluita contra la despoblació i la cohesió dels territoris, la inversió i funcionament del corredor en aquest tram tindrà efectes sobre la sostenibilitat, ja que és una alternativa a l’alt flux de trànsit en l’autovia Mudèjar.

“No és un problema solament de transport de mercaderies sinó de les relacions amb Terol des del punt de vista social, perquè no és el mateix” un trajecte de València a Terol de 50 minuts que de tres hores o de dues hores en lloc de les quasi cinc amb Saragossa, segons Caballero.

La marxa té el suport dels sindicats CCOO i UGT d’Aragó i País Valencià i d’Intersindical; de les patronals i institucions econòmiques com la CEV, Cepyme, Cambra de Comerç de Terol, Confederació de Cooperatives i Autoritat Portuària de València; dels partits PSPV-PSOE, Compromís, Podem i Esquerra Unida, i dels ajuntaments de València, Sagunt, Terol i Saragossa, així com d’associacions veïnals i de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

A més, segons han afegit, compten amb la simpatia de la Generalitat, la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana, les Corts Valencianes i el Govern d’Aragó, i han recordat que els presidents autonòmics Ximo Puig i Javier Lambán ja es van reunir en juliol per a escenificar la unió d’ambdós territoris en aquesta reivindicació.

L’alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha ressaltat la unitat en tots els àmbits (institucional, sindical, polític i veïnal) en aquesta reivindicació, que vol propiciar la rectificació de la proposta de xarxes ferroviàries des del Govern d’Espanya cap a la Unió Europea. Manuel Gimeno, de Terol Existeix, ha comentat que no demanen res “que no se’ns prometera ni que no estiga publicat en el BOE”, en relació a l’estudi del tram Teruel-Sagunt.

Comparteix

Icona de pantalla completa