Diari La Veu del País Valencià
Capella de Ministrers i Auxili lideren les nominacions dels Premis de la Música Valenciana

Capella de Ministrers i Auxili, amb tres nominacions cadascun, són els dos grups que encapçalen el llistat de finalistes dels Premis de la Música Valenciana que ha creat la Generalitat. Els guardons de nova creació estan dedicats al compositor i artista Carles Santos, mentre que el fundador d’Al Tall Vicent Torrent rebrà el proper 8 de novembre a Castelló de la Plana, on tindrà lloc la gala, el Premi d’Honor.

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha presentat aquest dijous els Premis Carles Santos de la Música Valenciana, que organitza per primera vegada la Generalitat. Els guardons es lliuraran en una gala que se celebrarà al teatre Principal de Castelló el 8 de novembre en una cerimònia que serà també un homenatge al compositor valencià Carles Santos. La gala serà retransmesa en directe per À Punt. Segons el conseller Marzà, “el reconeixement de la Generalitat al sector musical valencià era necessari per a visualitzar la qualitat dels grups i solistes de diferents estils del nostre panorama musical” i ha continuat: “Encetem la primera edició d’uns reconeixements que calien, i molt, per a potenciar els artistes i la indústria musical valenciana, per a contribuir a augmentar els públics i perquè la societat conega els treballs i la tasca impecable que el sector duu a terme des de fa dècades i que fins fa uns anys no tenia el suport institucional”.

La cerimònia, que tindrà lloc dins de les dates en què se celebra la Fira Trovam a Castelló de la Plana serà, alhora, un homenatge al compositor vinarosenc mort el passat 2017. Després d’haver-se lliurat els Premis de les Arts Escèniques valencianes el passat dilluns al Teatre Principal de València, els respectius guardons de la música es donaran a Castelló de la Plana mentre que els Premis de Cinema es lliuraran a Alacant.

Un dels fundadors d’Al Tall, Vicent Torrent, rebrà el premi d’honor d’aquesta primera edició. “Torrent és un referent en la recuperació del patrimoni musical valencià, amb un treball incansable fet durant dècades per a conformar una rica fonoteca de la nostra tradició de música popular”, ha destacat Marzà.

Nominats

Els Premis de la Música Valenciana tenen un total de 15 categories. Les nominacions han sigut triades per la comissió de representants de les associacions professionals de la música que conformen la Mesa de la Cultura Valenciana (MECUV) entre totes les candidatures presentades pels professionals de la música. Així, entre els grups amb més nominacions apareixen Capella de Ministrers i Auxili amb tres, mentre que amb dos es troben Els jòvens, Òscar Briz, Carles Dénia, June’s Kaleidoscope, La Habitación roja i La Raíz.

En la categoria d’Artista revelació es troben la Borriana Big Band, pel seu treball D’ací; Els Jóvens, pel disc Els Jóvens; Eva Olivencia, per Diferente, i Fru Katinka, per Fru Katinka.

Els finalistes a Millor disc de cançó d’autor són Andreu Valor, per Poemitza’t; Feliu Ventura amb Xerramequ i els Aborígens, Sessions ferotges; June’s Kaleidoscope, per Brave Journey into the English Sea, i Pau Alabajos, per Ciutat a cau d’orella.

Com a Millor disc de música de repertori estan nominats Amores Grup de Percussió, per Stockhausen & Hildegard: Dreizehn; B3: Brouwer Trio, per 15B3; el Grup Instrumental de València, per 25 aniversari Ricercare, i Moonwinds, per Le jour de l’an. En la categoria de Millor disc de recuperació de patrimoni musical estan Capella de Ministrers, per Arrels; Música Trobada, per Pasqual Fuentes: Ab llicència o sens ella; l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, per La música del grup dels joves, i Piacere dei Traversi, per Isabel de Villena.

Capella de Ministrers, per La ruta de la seda; Jonatan Penalba, per De soca-rel; Pep Gimeno ‘Botifarra’ i Ahmed Touzani, per De banda a banda del Mediterrani, i Rascanya, per Auia, són els nominats a Millor disc de música d’arrel. Com a Millor disc de fusió, mestissatge i urbana estan nominats Auxili, per Tresors; Carles Dénia, per Cant espiritual; El tio la careta, per Grita, i Frida, per Gegants.

En la categoria a Millor disc de jazz, Alexey Leon Quintet, per Cuban Connection; Sedajazz Big Band, per Compèndium; Spanish Brass, per Puro de oliva, i Ximo Tebar, per Con alma són els nominats. En la cateogria a Millor disc de pop els nominats són Carles Pastor, per Andròmina; Novembre Elèctric, per Quart minvant; Òscar Briz, per No caure és que m’agafes de les mans, i Vera Green, per Blablablablá. Els nominats a Millor disc de rock són Johnny B. Zero, per Suicide Watermelon Stories; Junior Mackenzie, Files of life; La Habitación Roja, per Memoria, i La Raíz, per Nos volveremos a ver.

Els grups nominats en la categoria de creacions per a xiquets i xiquetes estan Canta Canalla, per Canta canalla; Dani Miquel, per De por; Trobadorets, per A xalar, i Xis i Pum, per Xis i Pum van a l’escola.

En la categoria a Millor cançó estan nominats Auxili, per Hui la liem; June’s Kaleidoscope, per Best Hotel Room We’ve Ever Had; Els Jóvens, per Anís Tenis, i Òscar Briz, per Enric, Empar i la mar. En Millor disseny Acid Cookies, per Nòmada; Carles Dénia, per Cant espiritual; Jonatan Penalba, per De soca-rel, i Novembre Elèctric, per Quart minvant.

Com a Millor vídeo musical Auxili, per Hui la liem; Junior Mackenzie, per Haze; Prozak Soup, per L’empastre de sempre, i Santero y Los Muchachos, per Ventura són els nominats, mentre que els finalistes a Millor gira es troben Capella de Ministrers, Dani Miquel, La Habitación Roja i La Raíz. Pel que fa a Millor disc, serà el jurat –integrat per 12 memebres del món de la música i els mitjans de comunicació– qui triarà d’entre els guanyadors de les categories d’estil.

Les estatuetes-guardons en bronze són una reproducció d’una coneguda intervenció de Carles Santos anomenada ‘El piano que escolta’ i l’ha adaptat l’escultor Jaume Espí. La gala estarà dirigida per Rafa Piqueras, conegut director i realitzador valencià de programes i sèries de ficció amb una llarga trajectòria en la televisió, i comptarà amb actuacions musicals de grups valencians de diferents estils. Els presentadors del programa musical ‘L’Estudi’, d’À Punt, seran els conductors de la cerimònia de lliurament dels premis, que comptarà amb una escenografia en la qual els pianos seran els grans protagonistes visuals.

Comparteix

Icona de pantalla completa